Glas Hrvatske

10:22 / 01.12.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori i suvremene migracije

Okrugli stol u Ljubljani

Okrugli stol u Ljubljani

Foto: Hrvatski glas Berlin / snimka zaslona

Odsjek za kroatologiju i Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko kulturno društvo Međimurje – Ljubljana i Savez hrvatskih društava u Sloveniji (SHDS) organizirali su u petak, 25. studenoga 2022. godine u Hrvatskom domu u Ljubljani Okrugli stol "Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori i suvremene migracije".

Cilj Okrugloga stola bio je razmijeniti iskustva o načinima organiziranja Hrvatske nastave u pojedinim državama u inozemstvu, s posebnim naglaskom na sadašnji položaj, ograničenja, potrebe i probleme održavanja Hrvatske nastave u Sloveniji. U radu Okrugloga stola sudjelovalo je šestero sudionika iz Hrvatske i Slovenije.


Uvodno se nazočnima obratio Štefan Šimunić, predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva Međimurje – Ljubljana, te ih upoznao s aktivnostima i značajem Društva u životu Hrvata u Sloveniji, Naglasio je potrebu za kontinuiranim razgovorom oko njihova demografskoga, društvenoga i jezičnoga položaja.


Nakon pozdrava i uvodne riječi domaćina, slijedila su izlaganja na Okruglom stolu kojim je moderirala prof. dr. sc. Sanja Vulić, pročelnica Odsjeka za kroatologiju.


Doc. dr. sc. Monika Komušanac s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo održala je izlaganje „Suvremene migracije“ u kojem se osvrnula na dinamiku globalnih migracija te migracijske procese u Hrvatskoj i Sloveniji.


Prof. Vulić je održala izlaganje „Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori“ u kojemu je usporedila načine organizacije Hrvatske nastave u inozemstvu u nekoliko država, položaj hrvatskoga jezika u dijaspori te razlike u interesu za učenjem hrvatskoga jezika među djecom hrvatskih iseljenika s obzirom na državu, generaciju iseljenika i obiteljsku povezanost s matičnom domovinom.


Vesna Hrdlička Bergelj, bivša učiteljica u okviru programa Hrvatske nastave u inozemstvu, u izlaganju „Hrvatska nastava u Sloveniji – moja osobna iskustva“ iznijela je osobna iskustva o organizaciji, provedbi i poteškoćama održavanja nastave u toj nama susjednoj zemlji.


Katica Pavkić Špiranec iz Grosuplja bila je treći sudionik Okrugloga stola iz Slovenije. U svojim izlaganjima „Početci Hrvatske nastave u Sloveniji“ i „Sadašnja Hrvatska nastava u Sloveniji“ govorila je o pokretanju Hrvatske nastave u Sloveniji, školama koje izvode takav poseban oblik nastave, o nastavnicima i učenicima.


Asistentica s Odsjeka za kroatologiju Lidija Bogović u završnom je izlaganju izdvojila posebnosti i zanimljivosti vezane uz nastavu hrvatskoga jezika u Mađarskoj s posebnim osvrtom na nastavničku praksu studenata kroatologije u Mađarskoj u okviru kolegija prof. Vulić „Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori“. Usporedila je nastavu u Mađarskoj s Hrvatskom nastavom u inozemstvu koju organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.


Nakon izlagačkoga dijela Okrugloga stola uslijedila je vrlo živa rasprava u koju su se uključili i nazočni slušači Okrugloga stola iz hrvatske zajednice u Ljubljani. Raspravljalo se o položaju hrvatske manjine u Sloveniji, interesu za učenje hrvatskoga jezika, izazovima i budućnosti Hrvatske nastave u Sloveniji te migracijskim vezama koje postoje između dviju susjednih država.


U raspravi je sudjelovala i Alenka Hudek iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sloveniji.


Organizacija i provedba Okrugloga stola dio je aktivnosti u okviru Potpore institucionalnomu financiranju znanstvene djelatnosti u 2022. godini.


(prof.dr.sc. Sanja Vulić/za Hrvatrski glas-Berlin)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!