Glas Hrvatske

18:27 / 29.09.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Najhumanija akcija Domovinskoga rata

Stara zgrada Psihijatrije, Bolnica Pakrac (Foto: screenshot/compas.com.hr)

Stara zgrada Psihijatrije, Bolnica Pakrac (Foto: screenshot/compas.com.hr)

Foto: - / -

Obilježavanje 28. obljetnice evakuacije bolesnika s Psihijatrijskoga odjela Bolnice Pakrac - najhumanije akcije Domovinskoga rata - održat će se u Pakracu u ponedjeljak 30. rujna.

O akciji evakuacije psihijatrijske bolnice o Pakracu autor dr.med. psih. Veljko Đorđević je 2017. godine napisao knjigu "Pouke o čovječnosti" po kojoj je redatelj Branko Ištvančić snimio potresan, intiman i dirljiv dokumentarac.

Film  govori o  najhumanijoj akciji hrvatskih branitelja koji su u ratnom vihoru, 29./30. rujna 1991. g., uz pomoć medicinskoga osoblja Bolnice evakuirali u šest autobusa i spasili iz neprijateljskog okruženja više od 300 psihijatrijskih bolesnika. Većina pacijenata bili su srpske nacionalnosti.

"Tim činom hrvatski branitelji zaslužili su  status heroja čovječnosti. To što su učinili te noći ishodište je dobročinstva, čovječnosti i medicinske etike. Spašavati bolesnike u vrtlogu rata, nacionalnosti i vjeroispovijesti koju nose oni od kojih se branimo i od kojih spašavamo, pronaći snage i moći se izdignuti i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom rasčovječenom trenutku rata postoji osjećaja i topline! To govori o tome koliko je humano djelo učinjeno", stoji u pozivu na obilježavanje obljetnice. 

Program obilježavanja:

17:00 - Opća županijska bolnica Pakrac i Bolnica hrvatskih veterana - okupljanje sudionika i uzvanika ispred stare zgrade Psihijatrije; prigodno obraćanje sudionika akcije

18:00 - Hrvatski dom dr Franje Tuđmana Pakrac, Dvorana dr. Ivana Šretera: svečana premijera i projekcija dokumentarnoga filma Branka Ištvančića "Pouke o čovječnosti"; prigodno druženje uz domjenak

Obilježavanje organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije gradova Pakraca i Lipika u suradnji s KPD "Sloga" Pakrac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!