Glas Hrvatske

09:39 / 18.03.2020.

Autor: Tomislav Šikić

Nacionalni stožer: 12 novih bolesnika, ukupno 81 zaraženi

(Foto: Emica Elvedji/PIXSELL)

(Foto: Emica Elvedji/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

U RH imamo 12 novih bolesnika, ukupno 81 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom. Napravljeno je 1205 testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Epidemiološka situacija u Europi nije dobra - u Italiji je povećanje na dnevnoj bazi od 3526 bolesnika i 345 umrlih, u Francuskoj je 1970 bolesnika više, u Njemačkoj 2095, u Španjolskoj je 1884 bolesnika, dodao je. 

Beroš kaže da je u epidemiološkoj slici RH od iznimne važnosti to što su svih 24 testiranja s istoka zemlja negativni - to znači da je epid struka odradila sjajan posao. - Naravno da se može očekivati još zaraženih, ali u ovom trenutku svih 24 testiranja su bili negativni, što je važno za istok zemlje, rekao je. 

Dodao je da su pripreme za treću fazu više nego adekvatne. 

- Kada je riječ o liječnicima koji su bili u kontaktu i koji su zaraženi, prostorno i vremenski smo dobro organizirani da možemo u svakom trenutku omogućiti preraspodjelu liječnika, sestara  i drugog zdravstvenog osoblja, rekao je ministar. 

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" je rekla da nema novosti s kliničke strane - svi bolesnici su lakši slučajevni, nema pogoršanja: - Svi liječnici iz Fran Mihaljević, koji su bili u kontaktu s liječnikom s KBC Zagreb su na testu negativni, dodala je. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je jutros puštena telefonska linija 113 gdje se mogu dobiti informacije vezane isključivo o koronavirusu. - Tamo ćemo trajno imati 10 volontera koji odgovaraju na pitanja građana. Imamo volontere koji se javljaju od kuće. I centar 112 i 113 preusmjeravaju pozive. Slobodno zovite 113, ja sam maloprije provjerio i radi. Što se tiče stanja u bolnicama, imamo 8 liječnika koji su potvrđeni na koronavirus - rekao je. Dodaje da je epidemiološka situacija pod kontrolom, epidemiolozi su trajno na terenu, pronalaze kontakte i klasificiraju ih. 

Predstavljene su sve aktivnosti Crvenog križa, poput dostave namirnica najrizičnijim skupinama, telefona za psihosocijalnu podršku, reorganiziranog darivanja krvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!