Glas Hrvatske

08:34 / 11.12.2018.

Autor: Klara Špančić

Na Amazonu nova knjiga o hrvatskom identitetu

Naslovnica hrvatskoga izdanja knjige. (Foto: Sanjin Strukić/ Pixsell)

Naslovnica hrvatskoga izdanja knjige. (Foto: Sanjin Strukić/ Pixsell)

Foto: - / Pixsell

Nakon uspješne knjige na hrvatskom jeziku ''Kakvi su Hrvati'' autora dr.sc. Bože Skoke objavljeno je dopunjeno i izmijenjeno izdanje na engleskom jeziku pod nazivom ''Understanding Croatia - A Collection of Essays on Croatian Identity’’. Riječ je o jednome od rijetkih izdanja knjige hrvatskog autora koja je dostupna na poznatoj internetskoj stranici za kupovinu, Amazon.com.

Knjiga profesora Sveučilišta u Zagrebu i stručnjaka za identitet i imidž država na popularan, zanimljiv, ali i kritičan način progovara o hrvatskom identitetu i imidžu u svijetu. U Hrvatskoj je knjiga doživjela pozitivne pohvale kritike i publike, a već prvi mjesec prodaje na Amazonu bilježi rekorde među izdanjima o Hrvatskoj.

Knjiga kroz zbir eseja o hrvatskom identitetu, imidžu, politici, kulturi, načinu života i posebnostima progovara o Hrvatima, njihovoj povijesti, doprinosima svijetu, nasljeđu života u socijalističkoj Jugoslaviji, odnosu domovine i iseljeništva, snalaženjima u Europskoj uniji te mentalitetu.

Pisana na temelju mnogobrojnih činjenica i istraživanja, knjiga Skoke je izvrstan priručnik za upoznavanje Hrvatske i Hrvata, za koje je intenzivno poraslo zanimanje nakon velikih sportskih uspjeha, osobito nakon osvojenog drugoga mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Jedan od recenzenata knjige dr. sc. Robin Harris, povjesničar s Oxforda, koji je postao poznat u svijetu kao autor najbolje knjige o povijesti Dubrovnika, pročitao je među prvima knjigu i rekao kako je Skoko napisao knjigu kakvu jedino Hrvat može napisati, ali takvu da ju svatko koga Hrvatska zanima mora pročitati. 

- On je pošten i iskren, te odlučno pravedan u sagledavanju toga što je ispravno, a što krivo u ovoj mladoj državi s takvim neispunjenim potencijalom. On opisuje ono što je jedinstveno, a često zlonamjerno iskrivljeno u hrvatskom povijesnom identitetu. On razmatra ono što je samodestruktivno i teško, ali dobronamjerno prema svome narodu. Ne manje važno, bavi se i vladajućim elitama te izlaže ono što je žalosno i neoprostivo u pogledu njihova nečinjenja. Nadam se da neki više neće mirno spavati, ali ne bih se kladio na to - istaknuo je dr. sc. Harris.

Autor knjige dr. sc. Božo Skoko. (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell)

Autor knjige dr. sc. Božo Skoko. (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell)

Foto: - / Pixsell

Predgovor za hrvatsko izdanje knjige napisao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić.

- Autor o Hrvatima progovara samokritički, argumentirano i znalački upozoravajući na greške i propuste koje svjesno ili nesvjesno činimo u osvješćivanju svog identiteta i svojoj promociji u Europi i svijetu – rekao je Kusić.

Predgovor za englesko izdanje napisao je dugogodišnji hrvatski iseljenik, profesor emeritus i jedan od vodećih hrvatskih povjesničara umjetnosti dr. sc. Vladimir Peter Goss. On posebno hvali doprinos knjige u sagledavanju svih hrvatskih potencijala te uputama kako te potencijale mudro iskoristiti, ponovnom povezivanju domovine i dijaspore na zajedničkom projektu. Dodaje kako će knjiga uvelike približiti Hrvatsku svijetu, ali i pripomoći vlastitoj samospoznaji.

Neke od zanimljivih tema kojih se Skoko dotiče u knjizi su: Hrvatski mentalitet, Europski stereotipi o Hrvatima kroz povijest, Posljedice jugoslavenske i srbijanske propagande ranih devedesetih, Hrvati po rođenju i Hrvati po izboru, 14 lekcija koje Hrvatska treba naučiti od Dubrovačke Republike, Zaboravljeni hrvatski velikani, Kako se Hrvati prezentiraju Europi, a kako ih Europa percipira, Što su stvarni dosezi hrvatske diplomacije, Što je Hrvatska donijela Europskoj uniji u miraz? Zašto su Danci sretni, a Hrvati nisu? Zašto je Hrvatima draži zaštitnik Irske, nego zaštitnik Hrvatske? Sličnosti i razlike između Hrvata i Srba, Hrvati kao prvi slavenski narod koji je primio kršćanstvo, Kako je papa Ivan Pavao II brendirao Hrvatsku, Inovativna i kreativna Hrvatska, Hrvatski sportski gen i druge teme. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!