Glas Hrvatske

19:13 / 25.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

MVEP poslao prosvjednu notu Crnoj Gori

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori u kojoj je osudilo zahtjev Općine Tivat za iseljenjem institucija hrvatske zajednice iz Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi. 


MVEP neprihvatljivim drži ovakvu zloporabu političkog pritiska na cjelokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki.

Ovom odlukom ugrožavaju se prava hrvatske nacionalne manjine, koja su zajamčena nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore i bilateralnim sporazumom između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti manjina iz 2009. godine te relevantnim međunarodnim aktima. 


U Domu kulture Josip Marković smješteno je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, kao legitimne institucije predstavljanja hrvatske manjine, Radio Dux, informativni medij na hrvatskom jeziku, i Hrvatska knjižnica "Ljudevit Gaj'', koja ima bitnu ulogu u očuvanju i promicanju hrvatskog jezika. 


– Odluka kojom bi institucije hrvatske manjine u Crnoj Gori bile prisiljene iseliti se iz prostora koji dugotrajno koriste za svoje djelovanje imat će dalekosežne negativne posljedice za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori. Ovime se Hrvatima Crne Gore šalje iznimno negativna poruka zbog koje su s pravom razočarani i krajnje uznemireni, poglavito jer navedena zgrada za njih ima snažnu simboličku važnost s obzirom na to da su ju prije sto godina izgradili upravo Hrvati za svoje kulturne potrebe – kažu iz MVEP-a.


Upravo se stoga postavlja pitanje koja je poruka da Hrvati umjesto proslave 100. godine od početka gradnje moraju napustiti te prostorije te zašto se pitanje Doma nije prikladno riješilo, prema dosadašnjim obećanjima predsjednika Vlade Crne Gore, ministara i ostalih dužnosnika. MVEP neprihvatljivim drži ovakvu zloporabu političkog pritiska na cjelokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki, a za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva u lokalnim institucijama, dodaju sa Zrinjevca.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!