Glas Hrvatske

08:00 / 05.06.2022.

Autor:

„Muljanski kantual“ predstavljen u Zagrebu

Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: Ustupljena fotografija / Radio Dux

U zagrebačkoj Župi sv. Blaža u ponedjeljak 30. svibnja predstavljen je „Muljanski kantual“ u kojem su prvi put objavljene skladbe franjevca o. Konrada Eberta napisane za zbor župe Muo u Boki kotorskoj potkraj 19. st. Urednik djela je mr. don Robert Tonsati, župnik Mula, a kantual je objavljen u nakladi ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

Nakon misnoga slavlja, Marija Mihaliček, predsjednica Matice hrvatske – ogranka Boka kotorska uvodnom je riječju započela predstavljanje zbornika Muljanski kantual. naglasivši kako je  precizno izabran naziv za zbirku liturgijskih skladbi, koje su nastale krajem XIX stoljeća, za potrebe župe Muo i njezinog zbora sastavljenog od ribara i težaka i nositelj je autentičnih vrijednosti glazbene baštine u riznici duhovne kulture Hrvata Boke kotorske.


- Kad promišljamo o toj duhovnoj (nematerijalnoj ) ostavštini Mula možemo utvrditi da se sačuvala u vjerskim običajima – štovanju Blaženog Gracije, Blažene Djevice Marije i ostalih svetaca, tradicijskim običajima vezanim za more i ribanje kao gotovo jedinog izvora egzistencije u prošlosti. Kulturnu, civilizacijsku i nacionalnu osobenost su Muljani odnjegovali i pjevanjem u crkvenom zboru, u harmoniji glasova i orgulja, te puhačko-gudačkog orkestra. Okolnost da je muljanska župna zajednica prije više od 130 godina imala vlastiti program crkvene glazbe, čini da se Muo može smatrati središtem sakralne glazbene umjetnosti Boke kotorske”, rekla je Mihaliček te nastavila istaknuvši specifičnost ove vrijedne zbirke skladbi. “Ova zbirka skladbi, sretno nazvana Muljanski kantual, prvi put objelodanjuje opus skladatelja oca Konrada Eberta, koji je osam godina od 1888. do 1895. skladao i uvježbavao glasove muljanskih ribara, šireći tako svjetlo vjere, naobrazbe i kulture, što je jedna od glavnih karakteristika franjevaca koji su djelovali u Boki. Od ranije poznata povijest glazbene tradicije Mula, kroz djelovanje Hrvatskog pjevačkog društva Zvonimir, doticala se i ličnosti ovog franjevca – mučenika – skladatelja zahvaljujući istraživačima (M. Milošević, S. Obad), no ovim izdanjem zapravo je prvi put približen široj javnosti skladateljski domet, umijeće i ljepota glazbe ovog samozatajnog i franjevca. I dok je njegova himna Blaženom Graciji i danas živa, ostale skladbe su ostale nepoznate, do dana kada je knjižicu s prepisima skladbi otkrio don Robert Tonsati.


Muljanski kantual je dar Crkvi i vjernicima, na ponos Kotorskoj biskupiji, Muljanima, Kotoru i Boki kao izuzetan i vrijedan dokaz duhovnog nasljeđa koje baštinimo, zaključila je Marija Mihaliček.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!