Glas Hrvatske

16:05 / 27.09.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Mirisi i okusi Andaluzije u Zagrebu

Foto: plakat

Foto: plakat

Foto: - / -

Flamenco Festival Zagreb ponovno donosi dašak španjolske Andaluzije u Zagreb. U tri dana festivala nastupit će umjetnici iz Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Meksika.

Festival počinje u subotu 28. rujna besplatnim koncertom Oscara Herrere iz Španjolske u kazalištu Gavella. Svjetski priznati gitarist nagrađen je najvažnijim i najvećim priznanjima i nagradama iz svijeta flamenka. Nastupao je na najprestižnijim pozornicama, od Kairo Opera House ili Hermitage Theatre u Saint Petersburgu, do nastupa u Australiji, Singapuru, Kini, Filipinima, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Brazilu, Kubi, Jordanu ili Namibiji, kao i cijeloj Europi i Latinskoj Americi. Zahvaljujući Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske prvi će put nastupiti i i pred zagrebačkom publikom. 

Foto: plakat

Foto: plakat

Foto: - / -

Gost večeri je mladi Zagrepčanin Zlatko Josip Grgić kojeg su zbog iznimne tehnike i senzibiliteta sviranja Španjolci proglasili "šaptačem Torresa". Prvi je glazbenik u povijesti koji je izvan Španjolske svirao na najvažnijoj španjolskoj gitari zvanoj "La Invencible" (Nepobjediva) koju je 1884. izgradio Antonio de Torres, "otac španjolske gitare" i koja se smatra nacionalnim blagom Španjolske.

Druge dvije festivalske večeri održat će se u Jazz&Cabaret club Kontesa. U nedjelju 29. rujna talijanski flamenkisti Michele Pucci i Angel Giordano u suradnji sa slovenskom plesačicom flamenka Urškom Centom izvest će tradicionalni Tablao flamenco.

Posljednja festivalska večer, 30. rujna rezervirana je tradicionalni Fin de fiesta nastup umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, a prvi će im se put pridružiti i flamenkisti iz Meksika.  

Festival će zatvoriti pjevačica flamenka i organizatorica festivala Nina Ćorić, harfistica Doris Karamatić, plesač Mitja Obed i njegove učenice zagrebačke škole flamenka "Un Respiro", gitaristi Emanuel Palić i Fadil Abdulov u pratnji Filipa Šovagovića te specijalni gosti iz Meksika Fernardo Soto i Angel Ramos Magaña.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!