Glas Hrvatske

20:10 / 11.06.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Ministar Grlić Radman primio izaslanstvo Središnje uprave HKD Napredak

Ministar Grlić Radman s upravom HKD Napredak

Ministar Grlić Radman s upravom HKD Napredak

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva Napredak koje je predvodio predsjednik društva Nikola Čiča.

U izaslanstvu su bili dopredsjednici Miroslav Landeka, Josip Križanović, dr. Dražen Vikić Topić i članica Središnje uprave Vanda Babić Galić.


Glavne teme razgovora bile su trenutačni politički i društveni status Hrvata u Bosni i Hercegovini, daljnji organizacijski razvoj Hrvatskog kulturnog društva Napredak te dinamika povrata imovine društva koja je oduzeta za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima.


Ministar Grlić Radman je istaknuo kako je Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo jednu od ključnih uloga u očuvanju nacionalne svijesti i kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvata u Boki kotorskoj:  - Napredak je imao istaknutu ulogu i u društvenom i kulturnom životu Hrvatske, kao i u zajednicama hrvatskih iseljenika u brojnim državama diljem svijeta. A o tome nesumnjivo svjedoče i brojna imena istaknutih znanstvenika, umjetnika, sportaša, književnika koji su bili članovi i stipendisti tog društva, a među tim imenima bila su i dva dobitnika Nobelove nagrade.


Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Nikola Čiča zahvalio je na ukupnoj potpori koju Vlada RH i druge hrvatske institucije kontinuirano pružaju bosanskohercegovačkim Hrvatima i njihovim institucijama.


Sudionici sastanka istaknuli su zaključno kako je potrebno i dalje raditi na uspostavi što boljih međusobnih institucionalnih veza, jer samo zajednički rad može dati željeni rezultat – stvarnu održivost života Hrvata u Bosni i Hercegovini na područjima na kojima stoljećima žive te očuvanje njihovog nacionalnog identiteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!