Glas Hrvatske

09:07 / 04.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Milijunski projekt: Završava se još jedan most preko Save

Most na Savi u gradnji

Most na Savi u gradnji

Foto: snimka zaslona / facebook

Radovi na mostu Gradiška odvijaju se po planu i posao će biti završen unutar ugovorenog roka.

Radovi na mostu trebali bi biti završeni u svibnju, s tim da do puštanja u punu funkciju treba čekati do kraja 2023. godine, s obzirom na to da je potrebno izgraditi pristupnu brzu cestu od granice BiH do Okučana, kojom će most biti spojen na postojeću autocestu Zagreb – Beograd – pišu Nezavisne novine.


Tamara Pajić, glasnogovornica “Hrvatskih cesta” naglašava kako je već sklopljen ugovor s tvrtkom “Integral inženjering”, te da je završen postupak nabavke za usluge nadzora. Kako je rekla, to će biti Institut IGH, a sklapanje ugovora je u tijeku.


- U tijeku su pripremne radnje od strane ‘Hrvatskih cesta’ za uvođenje izvođača u posao. Očekuje se da će se do kraja siječnja 2022. ostvariti svi potrebni preduvjeti za uvođenje – naglasila je.


Što se tiče samog mosta, Pajić je istaknua kako je u tijeku izrada antikorozivne zaštite na čeličnoj konstrukciji.


- Uglavnom se to radi u unutrašnjosti mosta, a rjeđe, kada to vremenske prilike dozvoljavaju, i vanjskih površina rasponske konstrukcije. To se odnosi na pjeskarenje i brušenje zavara, te nanošenje slojeva antikorozivne zaštite na tako pripremljene slojeve.


U samoj unutrašnjosti mosta postavljaju se cijevi kolektora, odnosno sustava odvoda oborinskih voda. Što se tiče početka izrade kolničke površine na mostu, kaže kako je za očekivati da se s tim poslom počne na proljeće.


Vrijednost mosta je oko 19 milijuna eura, a grant od 6,3 milijuna maraka je osigurala EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!