Glas Hrvatske

12:48 / 14.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Međunarodni dan darivanja knjiga

Međunarodni dan darivanja knjiga

Međunarodni dan darivanja knjiga

Foto: Graska knjižnica i čitaonica Pula / ustupljena fotografija/kolaž

Gradska knjižnica i čitaonica Pula devetu godinu zaredom organizira akciju prikupljanja slikovnica u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga koja se održava pod geslom Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj.

Svi koji se žele uključiti mogu od 14. do 28. veljače donijeti očuvane rabljene ili nove slikovnice u Knjižnicu, a oni će se pobrinuti da knjige dođu u prave ruke.


Međunarodni dan darivanja knjiga volonterski je projekt kojim se djecu želi potaknuti na čitanje i kod njih pobuditi ljubav prema čitanju i darivanju, a obilježava se 14. veljače. Darujući svoje slikovnice ili knjige drugima, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će drugoj djeci to značiti, djeca uče koliko je lijepo i važno pomagati.


Obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga pokrenula je knjižničarka Amy Broadmoore 2012. godine. Otad je njezina inicijativa postala međunarodni projekt, a u Hrvatskoj se provodi u sklopu nacionalne kampanje Čitaj mi! U intervjuu za književni blog Commongoodbooks Broadmoore je navela da je inicijalna ideja bila razmjenjivati knjige, a odjek njezine akcije na društvenim mrežama Twitter i Instagram bio je ugodno iznenađenje. Zato je počela ohrabrivati ljude da organiziraju slične događaje i u svojim zajednicama, a dojmove podijele koristeći oznaku #bookgivingday.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!