Glas Hrvatske

12:04 / 08.03.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Međunarodna konferencija na Dan žena

Sudionice međunarodne konferencije o napretku žena i ministar Grlić Radman

Sudionice međunarodne konferencije o napretku žena i ministar Grlić Radman

Foto: ustupljena fotografija / Snježana Jurišić

Gospodarsko osnaživanje žena doprinosi cijelom društvu, rekli su sudionici međunarodne konferencije o napretku žena u Zagrebu, a šef diplomacije ocijenio da je ravnopravnost spolova najviša vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Iako ima pomaka, još je prisutan jaz u plaćama žena i muškaraca i žene nemaju jednake poslovne prilike i mogućnosti, upozorili su sudionici konferencije pod nazivom "Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari Potencijal! Njezina snaga", održane u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana žena. 


Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena koja broji nešto manje od 600 članica iz cijelog svijeta i jedna od organizatorica današnje međunarodne konferencije, istaknula je da "gospodarstvo raste što više žena radi".


- Žene su pilotkinje, inženjerke, nuklearne fizičarke, predsjednice država i uprava nekih tvrtki, ali istovremeno majke, sestre i čuvarice svojih obitelji - rekla je Spivak. 


7 milijuna eura za projekte žena poduzetnica do 2024.


Potrebno je motivirati žene da se još više aktiviraju i "postanu nositeljice promjena", dodala je Spivak.


- Ravnopravnost spolova najviša je vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i jedna od glavnih vrijednosti Europske unije - rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kojemu je Dan žena, kako kaže, "364 ili 365 dana u godini".


Ministar je pozdravio namjeru hrvatske vlade da usvoji Nacionalni plan za ravnopravnost spolova do 2027. godine kojim će se pridonijeti "stvaranju uvjeta jednakih mogućnosti i gospodarskom osnaživanju žena".


- Hrvatska banka za obnovu i razvitak podržavat će financiranje projekata žena i poduzetnica s ukupno sedam milijuna eura do 2024. godine, a ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdvojit će oko 265 tisuća eura za poticanje konkurentnosti - rekao je Grlić Radman.


MVEP je iznosom od 200 tisuća eura podržao financiranje pet projekata u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Tanzaniji i Keniji za poticanje obrazovanja i zapošljavanja žena. Hrvatska je do sada obučila više od 50 policijskih dužnosnica iz europskih, afričkih, azijskih i južnoameričkih zemalja - dodao je.


Žene u politici


- Udio zastupnica u Hrvatskom saboru porastao je na 31 posto u 2020. godini, udio žena među hrvatskim eurozastupnicima iznosi 41 posto, u diplomaciji žene čine više od 60 posto osoblja, a hrvatske diplomatkinje zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja - istaknuo je ministar. 


Ratovi ugrožavaju položaj žena. U Hrvatskoj se nalazi oko 30.000 izbjeglica iz Ukrajine, uglavnom žena i djece.


- Izuzetno je važna rehabilitacija i reintegracija u društvo najranjivijih skupina - dodao je ministar.


Martina Ciglević, izaslanica predsjednika Zorana Milanovića, istaknula je da je Međunarodni dan žena "prigoda da se podsjetimo kako ravnopravnost spolova nije tek apstraktni pojam, već temeljno ljudsko pravo nužno kako bi naše društvo bilo otpornije, naprednije i bolje".


Na konferenciji sudjeluju utjecajne žene iz cijelog svijeta, Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH i Marija Žebec, tajnica Ravnateljstva Dušobrižništva za Hrvata.


Danas će se dodijeliti nagrade dobitnicama nagrade "Utjecajne hrvatske žene" iz 10 zemalja. Dvadeset i tri žene izabrane su među sto trideset i pet nominiranih, i to iz Argentine, Austrije, Čilea, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Perua, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije. 


(HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!