Glas Hrvatske

10:28 / 26.10.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije

Franjo Topić i ministar Gordan Grlić Radman na Konferenciji Hrvatske paneuropske unije u Splitu (Foto: Miroslav Landeka/s dopuštenjem)

Franjo Topić i ministar Gordan Grlić Radman na Konferenciji Hrvatske paneuropske unije u Splitu (Foto: Miroslav Landeka/s dopuštenjem)

Foto: - / -

U Splitu se od 25. do 27. listopada održava Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije na kojoj sudjeluju predstavnici hrvatskih vlasti, zastupnici u Europskom parlamentu te članovi paneuropskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Švedske, Francuske i Austrije.

- Tko je prije 30 godina mogao zamislili da ćemo biti slobodna i neovisna država, a kamo li da ćemo za koja dva mjeseca predsjedati Europskim vijećem. Ali danas smo tu gdje jesmo i sve smo ovo postigli svojom upornošću, hrvatskim duhom i potpuno časno. Hrvatska u svijetu ima puno jači rejting nego što smo mi sami toga svjesni. Hrvatska, iako je mala, prepoznata je kao iznimno uspješna država -  izjavio je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Goran Grlić Radman na otvaranju međunarodne konferencije Hrvatske paneuropske unije "Ishodi izbora za Europski parlament 2019. i izbori pred Europskom unijom – Prema predsjedanju Hrvatske u Vijeću Europske unije".  

- Jedan od prioriteta Hrvatske je pomoć susjedima. Mi susjedima želimo olakšati put ulaska u Europsku uniju, ali se kriteriji moraju poštivati. Zato nam je važan zagrebački samit koji će se održati 6 i 7. svibnja i na kojem će se govoriti upravo o Jugoistočnoj Europi. Moramo voditi računa i o drugim zemljama, onima koje su u interesnoj zoni Rusije, Turske i drugih sila te im dati europsku perspektivu - rekao je ministar. Pohvalio je i rad Hrvatske paneuropske unije dodavši da kad bi Međunarodna paneuropska unija bila država onda bi ona zapravo bila prva koja je priznala neovisnost Hrvatske. 

Ministar je na konferenciji sudjelovao i kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. Kao izaslanik Predsjednice uručio je odlikovanja predsjedniku Međunarodne paneuropske unije Alainu Terrenoireu i predsjedniku Njemačke paneuropske unije Berndu Posseltu za zasluge u promicanju Hrvatske, a posebno u zalaganju za Hrvatsku u procesu pristupanja Europskoj uniji. 

(Foto: Miroslav Landeka/s dopuštenjem)

(Foto: Miroslav Landeka/s dopuštenjem)

Foto: - / -

- Vjerujem u slobodnu, suverenu i neovisnu Europu. Želim moćnu Europu koju će uvažavati druge svjetske sile - rekao je predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire. - Europa mora biti solidarna, a to znači i da treba poznavati svoje granice. Britanija odlazi i neka joj je sretno, ali vjerujem da će i Norveška i Švicarska, koje odavno primjenjuju standarde Europske unije, postati njezine članice. Posebno su nam važne zemlje jugoistoka Europe jer im je još 2003. na samitu u Solunu obećano da će sve ući u Europsku uniju, a svjedoci smo da neki ni danas to obećanje ne poštuju. Žalostan sam što je vlada moje zemlje zaustavila početak pregovara s Makedonijom i Albanijom i po povratku u Pariz uputit ću prosvjedno pismo u ime Paneuropske unije francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu te ću tražiti da promijeni svoj stav prema otvaranju pregovora -  rekao je Terrenoire. Ujedno je zaključio da je uvjeren kako će Republika Hrvatska vrlo uspješno predsjedati Vijećem Europske unije. 

- Pitanje europskoga identiteta leži u njezinoj kulturi, a ona se uči obrazovanjem. Klasična naobrazba i kršćanske vrednote temelj su te kulture i identiteta. Bez njih može biti budućnosti, ali ne i europske budućnosti - kazao je u svom govoru predsjednik Hrvatske paneuropske unije i potpredsjednik Međunarodne paneuropske unije akademik Mislav Ježić. On je između ostaloga govorio i o Brexitu naglasivši kako je Velika Britanija na Europsku uniju uvijek gledala samo kao na zajedničko ekonomsko tržište, ali nikad kao na političku zajednicu. - Upravo je Europska unija kao politička zajednica -  istaknuo je Ježić - posebno važna u današnjim svjetskim okolnostima i odnosima. 

(Foto: Miroslav Landeka/s dopuštenjem)

(Foto: Miroslav Landeka/s dopuštenjem)

Foto: - / -

U panelu "Prema predsjedanju Hrvatske u Vijeću Europske unije" govorili su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Željana Zovko i Karlo Ressler

Zovko je, čestitavši Terrenoiru i Posseltu na odličjima koje su dobili, rekla da se predsjedanje Vijećem Europske unije događa u ključno vrijeme. - Akteri s istoka, Rusija, Turska, Kina i zemlje Bliskoga istoka itekako su zainteresirane za jugoistok Europe. Zato se proširenje Europske unije strateški mora nastaviti na zemlje koje žele postati članice EU-a. To je za Hrvatsku ujedno i sigurnosno pitanje. Status Hrvata u Bosni i Hercegovini jedno je od tih sigurnosnih pitanja i bitno je da Hrvati u BiH dobiju svoja izborna prava -  dodala je Zovko.

- Za mene nema dvojbe da je tema demografije u Europskoj uniji iznimno važna. Danas je Europa pala na 7 posto svjetske populacije, a predviđanja govore da bismo do kraja stoljeća mogli pasti na 4 posto. Tu treba pogledati i pitanje imigracija. Posljedice imigracija se održavaju na sigurnost, ali i socijalne sustave zemalja članica EU-a. Treća važna tema trenutno je proračun Europske unije. Rasprava oko njega odražava ukupnu situaciju i odnose u EU, proračunom se ostvaruju zacrtani ciljevi EU, a za mene je tu pitanje solidarnosti na prvom mjestu -  izjavio je Ressler.

Konferenciji su bili nazočni i počasni predsjednik HKD Napredak dr. Franjo Topić i dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, župana splitsko-dalmatinskoga i gradonačelnika Grada Splita. Sponzori su konferencije Zaklada Hanns Seidel, Zaklada Konrad Adenauer, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture, Županija splitsko-dalmatinska, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita.

(Miroslav Landeka)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!