Glas Hrvatske

11:13 / 03.05.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Osmaši iz Subotice, Tavankuta, Sonte, Vajske i Starčeva na maturalcu u Hrvatskoj

Maturanti na plaži u Trogiru

Maturanti na plaži u Trogiru

Foto: snimka zaslona / hnv.org.rs

Nakon dvogodišnje pauze, učenici osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku i oni koji pohađaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture boravili su od 19. do 23. travnja na Malom maturalcu u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji te uz podršku Hrvatskog prosvjetnog društva "Bela Gabrić". 

Na petodnevnom putovanju mali maturanti iz Subotice, Tavankuta, Sonte, Vajske i Starčeva posjetili su Split, Trogir, Sinj, Zagreb i Vukovar u pratnji profesora, a uime HNV-a s njima je bila asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević.


- Često znamo reći, kod upisa djece u prvi razred, da bez obzira na to u koju školu išli, da su oni jedna generacija koja će skupa putovati. Tako je bilo i sada na Malom maturalcu te smo još jednom pokazali kako se oni mogu skupa družiti i stvarati neraskidiva prijateljstva. Nakon ovogodišnje maturalne ekskurzije mislila sam kako djeca, ali i njihovo prijateljstvo i druženje, ne mogu biti bolji, a sada smo probili nove granice. Zaista su svi uživali u ovom programu i teško je riječima opisati sve dojmove, svu radost na njihovim licima. Ovo je pečat njihovom osnovnoškolskom obrazovanju. Oduševili su me kako su se družili i držali skupa - rekla je Stipančević.


Na ovom proputovanju učenici su obišli Split u panoramskom autobusu, Dioklecijanovu palaču, Trogir i njegove znamenitosti, znamenitosti Sinja, utvrdu Kamičak, Muzej Cetinske krajine, Muzej Sinjske alke i Svetište Gospe Sinjske. Obišli su Zagreb sa stručnim vodičem, Gornji grad, Muzej iluzija te Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga. Posljednjeg dana posjetili su Vukovar, crkvu i franjevački samostan te novoobnovljeni Vukovarski vodotoranj.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu

Foto: snimka zaslona / hnv.org.rs


Imali su i susrete s predstavnicima vlasti te je obilazak Sinja organizirao dugogodišnji prijatelj HNV-a Goran Ugrin, a djecu i pratitelje dočekali su i gradonačelnik Grada Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj, zamjenik gradonačelnika Grada Sinja Denis Bobeta te ravnateljica Turističke zajednice Grada Sinja Monika Vrgoč. U Zagrebu ih je dočekala pomoćnica pročelnice za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Iva Milardović.


- Zaista su nas domaćini svugdje izuzetno lijepo dočekali i primili te bih se ovog puta na poseban način zahvalila ravnatelju Učeničkog doma u Splitu Mladenu Kamenjarinu, ravnateljici Učeničkog doma Marija Jambrišak Josipi Galić, kao i ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu Zlatku Stiču. Tijekom puta o djeci su brinuli učiteljice i njihovi razrednici, a s nama je išao i vlč. Tomislav Vojnić Mijatov koji je svima osigurao ulaznice za Vukovarski vodotoranj - kaže Stipančević.

Na Vukovarskom vodotornju

Na Vukovarskom vodotornju

Foto: snimka zaslona / hnv.org.rs

Svake večeri učenici su samostalno organizirali zabave i druženja, a posljednje večeri, u okviru prigodnog kviza, razmišljali su i o temi doprinosa vlastitoj zajednici. Na pitanje "Što mogu ja učiniti za svoju zajednicu?" odgovori su bili raznovrsni te prenosimo dio njih: "možemo upisati nastavu na hrvatskom jeziku", "pomagati jedni drugima – kako bismo bili što veća i jača zajednica", "biti složni; čuvati i prenositi naš jezik, kulturu, običaje", "biti ponosni na svoj narod", "boriti se za naše mjesto i prava u politici, skupštini, parlamentu", "jednog dana upisati svoju djecu u hrvatski odjel", "moliti za Hrvate".


(hnv.org.rs)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!