Glas Hrvatske

15:40 / 31.01.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Maria Fernanda i njezin doživljaj Hrvatske

Grad Oruru

Grad Oruru

Foto: WikiMedia Commons / WikiMedia

Internet je od svojih početaka mjesto izlaganja iskustava, ideja i razmišljanja. To je slučaj i s potomcima hrvatskih iseljenika. Za to su posebno pogodne video platforme poput You Tubea. Svoja iskustva i pogled na baštinu Hrvata u Boliviji te na Hrvatsku izložila je María Fernanda Soria Zuna, stipendistica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Među mnoštvom predavanja i izlaganja na You Tubu mogu se pronaći i njezini dojmove o izlaganje o Oruru u Bolviji u Hrvatsko – hispanskom društvu (“Oruro en la sociedad Hispano Croata”), svom bolivijskom zavičaju i Hrvatskoj.


Maria Fernanda je govorila i o svom iskustvu susreta s hrvatskom sredinom i hrvatskim mentalitetom i kako je poslije prvog šoka shvatila kako kulture svakodnevice Bolivije i Hrvatske imaju i dosta dodirnih točaka.


Maria Fernanda je potomak Hrvata koji su doselili u Oruro na valu velikog iseljavanje iz Hrvatske krajem 19. i početkom 20. st. Oruro je tada bio rudarsko središte svjetskog značenja. Njezin pradjed iz Hrvatske, koji je preko Čilea došao u Oruru doživio je također svojevrsni kulturni šok, posebno vezano za poznavanje jezika i to ne samo španjolskog nego i onog mjesnog, autohtonog stanovništva – kečua (quechua) kao i početne usamljenosti u novoj sredini.


Istaknula je i ulogu njezine obitelji u razvoju bolivijske avijacije kao i lokalnih medija. Govorila je i o svom angažmanu u promoviranju Bolivije i Orura u Hrvatskoj i u Hrvatsko – hispanskom društvu kao i o svojem zanimanju za promociju prirodnih i kulturnih bogatstava Bolivije i njihova održivog razvoja.


Mariu Fernandez je ugodno iznenadila činjenica kako razmjerno puno Hrvata nešto zna o Boliviji i Oruru. Posebno je to slučaj s otokom Bračem, odakle i njen pradjed potječe, i koji je bio odredište, a potom i izvor egzistencije mnogim stanovnicima tog srednjodalmatinskog otoka. Broj Hrvata i europskih doseljenika u Oruru se općenito povećao poslije gradnje pruge između Orura i Antofagaste u Čileu 1892.


Posebno mjesto imaju u Oruru rođene sestre Baković i njihov angažman u antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata. U Oruru Rajka Baković ima aveniju nazvanu po njoj. Važan znak prisutnosti Hrvata u Oruru je i lijepo hrvatsko groblje.


U prezentaciji na You Tubu je riječ i o načinima dolaska u Hrvatsku, njenom članstvu u EU i Schengenskom prostoru kao i o, naravno, posebnostima hrvatske kuhinje, načinu provođenja slobodnog vremena…


Snimka od nešto više od sat vremena na You Tubu je poučan i zanimljiv primjer kako se Hrvatska, njezini ljudi i običaji odražavaju u osobi koja nastoji dijeliti dvije kulture – one Hrvatske i one Bolivije.


(HMI)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!