Glas Hrvatske

07:12 / 16.05.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Mađarska će izgraditi školu u Petrinji i crkvu u Žažini

Foto: Matis.hr

Foto: Matis.hr

Foto: - / -

Zapisnik o gradnji crkve Sv. Nikole i Vida u Žažini i Prve osnovne škole u Petrinji potpisan je u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku. Potpisali su ih uime mađarske Vlade veleposlanik dr. Csaba Demcsák, sisački biskup Vlado Košić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije László Lehel koja će biti zadužena za provedu projekata.

Potpisivanju u srijedu 12. svibnja nazočio je i državni tajnik za javnu upravu mađarske Vlade dr. Csaba Balogh te pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov.

Domaćin, sisački biskup Vlado Košić zahvalio je gostima iz Mađarske na pomoći: - Naši prijatelji i susjedi Mađari došli su s velikim zanimanjem i željom da nam priskoče u pomoć kada je bilo teško. Sada nakon tih prvih najtežih događaja potresa polako stajemo na noge i obnavljamo naše živote i ljude, ali i škole i crkve - rekao je biskup pojasnivši kako će se u Žažini zapravo graditi nova crkva, kraj one srušene u potresu te izrazio nadu da će to biti čim prije. Biskup je zamolio goste da prenesu iskrene zahvale predsjedniku mađarske Vlade i svima koji su sudjelovali u toj odluci.

Državni tajnik Tomislav Paljak istaknuo je kako se Republika Mađarska pokazala zemljom najvećeg srca, a čemu svjedočimo i danas. Rekao je i kako ovo nije jedina donacija na stradalom području, ali je zasigurno najveća. Pojasnio je i kako će se u Petrinji graditi potpuno nova škola u blizini sadašnje sa svom potrebnom infrastrukturom i sadržajima.

Predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije László Lehel iznio je detalje o projektima rekavši kako će zgrada nove Prve osnovne škole u Petrinji imati 20 učionica i biti neto površine 3000m2 te kako će se uz nju graditi i sportska dvorana od 1500 m2. Što se tiče crkve u Žažini, istaknuo je kako je u suradnji s biskupijom odlučeno da se gradi objekt veličine 220m2 sa svim potrebnim sadržajem, a izrazio je i nadu kako će prvi građevinski radovi započeti već najesen. Na kraju državni tajnik Balogh poručio je kako ovi projekti nisu samo izraz prijateljstva dva naroda nego i konkretna pomoć u opstanku zajednice.

(IKA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!