Glas Hrvatske

09:17 / 16.08.2022.

Autor: Slavica Štefić

Ljetovanje na Jadranu za djecu sa sjevera Bačke

Zajednička fotografij aispred biste Ivana Mažuranića

Zajednička fotografij aispred biste Ivana Mažuranića

Foto: HNV / -

Djeca iz Sombora, Monoštora, Bezdana, Berega, Sonte i Petrovaradina koja pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku boravili su  u Novom Vinodolskom.

- Ova godina je što se tiče organizacije ljetovanja za našu djecu nažalost bila teža nego uobičajeno. Obično smo prema ustaljenim procedurama potvrdu smještaja imali već u veljači, no ove godine je zbog promjena u vodstvu Grad Zagreb tek naknadno odobrio financiranje smještaja za 50 učenika (umjesto 100 kako je bilo još od 2002. godine). Ne mireći se sa situacijom da djeca budu uskraćena za sada već tradicionalno ljetovanje, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske pri Hrvatskom saboru Zdravka Bušić uz pomoć gđe Đurđe Adlešić, bivše zastupnice i potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, uspjela je osigurati još 50 mjesta za smještaj naše djece. Organizacija je naizgled jednostavna kada su stvari godinama uhodane, ali kada morate iznaći novih 13 000 eura shvatite koliko moramo svi mi biti zahvalni i Gradu Zagrebu i ravnatelju Crvenog križa Grada Zagreba Petru Penavi i svima onima koji nam kada zapne velikodušno priteknu u pomoć, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.


Osim voditelja, na putovanju su djecu pratili animatori koji su bili zaduženi za svakodnevne kreativne radionice koje su djeci ispunile slobodno vrijeme.


- Iako je sve bilo prezahtjevno za organizaciju, jer smo sve morali realizirati u iznimno kratkom roku, zadovoljni smo da se kontinuitet ljetovanja u Novom Vinodolskom ipak nije prekinuo. Doticaj s matičnom domovinom nešto je što djeci u nastavi na hrvatskom jeziku najviše ostane u lijepom sjećanju zbog čega smo ovog puta zahvalni i direktoru Hostela „Bjelovar“ Marku Mihalinecu, izjavila je Nataša Stipančević, asistentica u obrazovanju pri HNV-u.


Ipak, oni koji su na ovom ljetovanju proveli najviše neprospavanih noći su voditeljice Sonja Konkolj, Elena Brdar i Tamara Kokai.


- Djeca su se lijepo počela upoznavati i družiti na ljetovanju, ali se putovanje zbog bolesti djece moralo ranije završiti. Ipak, unatoč nepredviđenim okolnostima, nadam se da su kupanje, odmor i zabava ono što će djeci ostati u sjećanju, izjavila je Sonja Konkolj, učiteljica u OŠ „Matko Vuković“ Subotica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!