Glas Hrvatske

11:58 / 22.11.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Ljepote riječi i slike u Novigradu

Zajednička fotografija s otvorenja

Zajednička fotografija s otvorenja

Foto: Zvonko Čulina / osobna arhiva/ustupljena fotografija

Nakon dva susreta pjesnika i likovnih umjetnika u projektu Studio Ateliera Čulina Pridraga pod motom S-AT ART u posljednjih nekoliko godina u prostoru Ateliera, a u organizaciji multimedijalnog umjetnika Zvonka Čuline, gdje se okupljaju kreativci ljepota pisane Riječi te umjetnici i umjetnice različitih žanrova i preokupacija, ovaj put se susret u nešto izmijenjenom sastavu dogodio u izložbenom prostoru Knjižnice i čitaonice Novigrad... Potakli su ga navedeni pisac i umjetnik te Ana Vlatković, ravnateljica Knjižnice i čitaonice.

Motiv s izložbe

Motiv s izložbe

Foto: Zvonko Čulina / ustupljena fotografija

Kroz program ovog svima ugodnog i korisnog događaja prilikom otvorenja vodio je nadahnutim govorom, a u znaku Mjeseca hrvatske knjige, ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru Draženko Samardžić koji je znalački i decentno govorio o smislu i korisnosti ovakvih susreta; onih koji kulturno stvaraju i žive ispunjeni nadahnućima u kreaciji i želji da se druže i razmijene znanja i iskustva, srodna i bliska svima, od sudionika pa nadalje... S naglaskom na ciljeve u smislu (s)nalaženja daljnjih orijentira i međusobnih poštivanja, osobnih i zajedničkih, kao i suodnosu ovih i ovakvih (po)vezanih kulturnih vrijednosti.


Susret je najavila ravnateljica Vlatković, dok su redom nastupali pjesnici i pisci, u izvornom govoru Ante Sikirić Krivin i Marin Bralić, te aforističar brat mu Zvonko Bralić (sva trojica iz Bibinja). Lijepim i prigodnim stihovima znalački se predstavio i Nikola Marinović (Poličnik), dok je u odsutnosti Ante Gune Čuline iz Pridrage koji živi u Luebecku, Njemačka, pjesme čitao bratić mu Zvonko Čulina koji je također prezentirao nekoliko svojih poetskih uradaka. Znakovitom pričom svoga djetinjstva predstavio se i Ante Skazlić (Poličnik), dok mu je supruga Jela Skazlić nadahnuto izrecitirala dvije pjesme posvećene moru, toj vječitoj temi i blizini mnogih nadahnuća.

Motiv s izložbe

Motiv s izložbe

Foto: Zvonko Čulina / osobna arhiva/ustupljena fotografija

U likovnom dijelu projekta, izložbe koja traje do 30.  studenoga, predstavljaju se i svoja djela izlažu trinaestero umjetnika i umjetnica i to: Tomislav Baričević (Jasenice, Pridraga) s dvije znalački kombinirane skulpture naslova „Simbioza“ i „Ljepote kamenih snova“; Marin Bralić sa platnima „Crkvica u polju“, „Angelus“ i „Kornatska priča“; Ana Čulina (Pridraga, Zagreb) s triptihom „Ekspresija boje“; Lucija Čulina (Pridraga, Zadar) s akrilicima na platnu „Skica pejzaža“ i „Tri plus tri“; Zvonko Čulina s platnom „Portret pjesnika bohema“ te objekt-slikom „Ja i Ti, jednako je – Mi!“; Anđelo Jurlina (Briševo) „Obrisi neba“ i „Ono što vidiš“; Karolina Kulier Čulina (Zenica, Pridraga) sa slikama „Rezonanca sklada“ , „Neusidreno sidro“ te „Jedna od nota jeseni života“; Marija Maroja rođ. Čulina (Pridraga, Novigrad), s „Harmonijom vremena“ i „Krug i oko kruga“; Margit Megyeri Zubčić (Ada, Pridraga) sa dvije znakovite slike „Ljepote vala I i II“; Marija Pedić (Pridraga) s dvije slike u staklu „Mistika stabala I i II“; Ante Skazlić s dvije fotografije „Mikro Svijet I i II“; Josipa Smojver (Zadar) s fotografijama „Govor starine I i II“, te Boris Žuža (Zadar) s dva apstraktna platna naslova „Apstraktna kompozicija I i II“.


Za susret i prigodnu izložbu tiskani su popratni „materijali“, plakati i katalozi za koji su tekstove / osvrte napisali Z. Čulina, voditelj S-AT-a s naslovom „Umjetnost kao neiscrpna, cjelovita snaga“ s temeljnom postavkom odnosno idejom : „Sve je umjetnost, ili umjetnost je u svemu, na svemu i oko svega... Stvar je samo u nijansama...“, te Tomislav Baričević s popratnim tekstom „Stvaranje i igranje, odnosno akcija i kreacija“ koji dodaje: „... ... igra i samo igra oslobođena svake računice, temelj je i činilac svekolike kulture.“


Glavni organizator Zvonko Čulina, detalj Kataloga i novigradska Knjižnica

Glavni organizator Zvonko Čulina, detalj Kataloga i novigradska Knjižnica

Foto: osobna arhiva Z. Čulina / kolaž ustupljenih fotografija

U katalogu se uzvišenim stihovima „Kad umjetnost zove“ organizatori zahvaljuju svim sudionicima / sudionicama ovog hvalevrijednog projekta; pokrovitelju Općini Novigrad; svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova prezentacija ostvari u našem kulturnom prostoru, te medijima koji su ili će ovaj događaj popratiti na jedan poticajan i opće afirmativan način, što ulijeva novu snagu za nastavak ovakvih i sličnih ostvarenja koja daju svoj dodatni obol na autentičnom nivou, oplemenjujući trenutke i ovakvog vida kulture ove sredine i zavičaja u kojem se prijatelji i kolege / kolegice S-AT ART-a na svoj osoben i jedinstven način prezentiraju i u zajedničkoj harmoniji umjetnički susreću i druže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!