Glas Hrvatske

14:53 / 17.01.2022.

Autor:

Lavrov: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH

Gordan Grlić Radman i Sergej Lavrov

Gordan Grlić Radman i Sergej Lavrov

Foto: Russian Foreign Ministry / Handout via REUTERS

Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini te insistira na poštivanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

- Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskoherceovački Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar, rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.


Naglasio je ruski šef diplomacije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Daytonskim sporazumom.


- Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Daytonskog sporazuma”, kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se "demonizira i Republiku Srpsku”.


Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja.

SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese.


Ruski ministar istaknuo je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH.


Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije, "tradicionalno dobro upućene u zapadni Balkan", na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Daytonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tijekom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u "kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda" u BiH.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!