Glas Hrvatske

07:05 / 31.03.2022.

Autor: Iva Matić

LADO Electro proslavio 20. rođendan

LADO Electro u Tvornici kulture

LADO Electro u Tvornici kulture

Foto: Iva Matić / HRT

U subotu, 26. ožujka u zagrebačkoj Tvornici kulture koja je redovito domaćin najboljim i najpoznatijim domaćim i inozemnim izvođačima zabavne glazbe, održan je slavljenički koncert Ansambla hrvatskih plesova i pjesama LADO. Naš vrsni plesni i glazbeni kolektiv posvećen izvedbi i promociji hrvatske tradicijske glazbe te je večeri proslavio dva desetljeća otkako je pokrenuo jedinstveni projekt – LADO Electro, iza kojega stoje idejni začetnici Boris Harfman, solist ansambla, te DJ i producent Hrvoje Crnić Boxer. 

Već izdanjem debitantskog albuma 2003., LADO Electro oduševio je domaću publiku i kritiku, a u narednim godinama i inozemnu javnost vrsnom izvedbom hrvatskih tradicijskih pjesama i plesova u elektronskom ruhu.


Pozornicu zagrebačke Tvornice 26. ožujka u jedan poseban i jedinstven svijet odveli su vrsni pjevači i plesači i fantastična rasvjeta koja je svojim efektima dostojno pratila odlične koreografije u kostimima koji su vrhunski dočarali fuziju etno i elektronske glazbe.

LADO Electro u Tvornici kulture

LADO Electro u Tvornici kulture

Foto: Iva Matić / HRT

Publika je mogla uživati u najboljim glazbenim brojevima ovog projekta, koje je ansambl 2018. sabrao na dvostrukom nosaču zvuka "LADO Electro 2.0 memorabilium", a u slavljeničku godinu ušao je u velikom stilu, održavši nekoliko iznimno uspješnih nastupa na svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju početkom ožujka, među kojima je i koncert LADO Electro projekta na Jubilee pozornici.

 

Osim ove obljetnice, ansambl LADO pamtit će 2022. godinu i po diskografskoj nagradi Porin koju je osvojio u kategoriji najboljeg albuma folklorne glazbe. Nagrađen je nosač zvuka "Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popjevke" koji je ansambl objavio prošle godine.

 

U slavljeničkom tonu s još svježim dojmovima s odličnog koncerta u zagrebačkoj Tvornici, donosimo vam jednu od pjesama iz LADO Electro projekta u videospotu predstavljenom ove godine, dok će svoj slavljenički pohod ansambl LADO nastaviti večerašnjim koncertom u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!