Glas Hrvatske

01:02 / 07.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Lađari će veslati od Metkovića do Kotora

Lađari Sv. Ilije Metkovića

Lađari Sv. Ilije Metkovića

Foto: snimka zaslona / facebook

Na konferenciji za medije Udruge lađara Sv. Ilija Metković, predsjednik udruge Dalibor Obradović najavio je veliki poduhvat metkovskih lađara -  veslat će 280 km od Metkovića do Kotora.

Veslat će zahtjevnu morsku rutu od Metkovića do Kotora. Na samom početku Dalibor Obradović se osvrnuo na uspješno organiziran Lađarski kup Grada Zagreba koji se usprkos pandemiji održao na zagrebačkom Jarunu. Potom je najavio lađarski plov koji će spojiti dvije župe, Metković i Kotor, Hrvate u Dolini Neretve i Zaljevu svetaca, u dužini oko 280 km.


Plov će trajati četiri dana i početi u jutarnjim satima 9. lipnja u Metkoviću, uz prigodnu riječ gradonačelnika Dalibora Milana i blagoslov kipa sv. Ilije, a završiti u kasno popodne 12. lipnja u Kotoru. Veslat će dvije ekipe Sv. Ilije i jedna HRM-a i to:

   - 9. lipnja – od Metkovića do Korčule

   - 10. lipnja – od Korčule do Slanog

   - 11. lipnja – od Slanog do (Dubrovnika) Cavtata

   - 12. lipnja – od Dubrovnika do Kotora.


Naše lađare će do državne granice pratiti brod Hrvatske ratne mornarice, pa je Obradović zahvalio kontraadmiralu Ivi Rafaneliju, zapovjedniku HRM-a i zapovjedniku kbb Darku Malečiću.


Na kraju etapa u Korčuli, Cavtatu i Kotoru će biti promotivna Večer Neretvana na kojoj će nastupati Ansambl Ivana Gorana Kovačića iz Siska, a pri uplovljavanju u Dubrovnik će biti poseban program s posjetom gradonačelniku Mati Frankoviću.


Lađare će pratiti video snimatelj koji će snimiti film o UL Sv. Ilije Metkovića.


(Izvor: likemetkovic.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!