Glas Hrvatske

12:31 / 02.09.2020.

Autor: Tomislav Šikić

Koronavirus: 311 novooboljelih, četvero umrlih

foto: kolaž/HRT/Pixsell

foto: kolaž/HRT/Pixsell

Foto: - / Pixsell

Od četvero novoumrlih jedan je iz KB Dubrava (1932. godište), a ostali su iz KB Split - dvije muške (1948. i 1969.) te jedna ženska osoba (1937.).

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković navela je da je ukupno aktivno oboljelih 2566. Testirano je 175.346 osoba, a u protekla 24 sata 4122. U bolnice su zaprimljene 33 osobe, a ukupno je na bolničkom liječenju 258 ljudi, od kojih je 15 na respiratoru. Ukupno se oporavilo 7968 ljudi, a u zadnja 24 sata iz bolnice je otpušteno 30 osoba. Ukupno je preminula 191 osoba. 

- Važno je napomenuti da su sve umrle osobe imale svoje komorbiditete, neki od njih s više značajno kroničnih oboljenja - rekla je Katalinić-Janković. 

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da su donijeli odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za Požeško-slavonsku, Koprivničko-križevačku i Sisačko-moslavačku županiju na prijedloge tamošnjih stožera.

- Sve se one odnose na poznate mjere - ograničavanje svadbenih svečanosti, privatnih svečanosti, okupljanja, pridržavanje temeljnih epidemioloških mjera... Te odluke će biti uskoro objavljene -  rekao je Božinović.

● Uslijed kontakta s COVID-19 pozitivnim osobama, sukladno važećim mjerama propisanim od strane HZJZ, u utorak su na koronavirus testirani župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić i glasnogovornik Stožera Nikša Miletić. Rezultati sva četiri testa su negativni. Bez obzira na to, sukladno važećim protokolima oni ostaju u samoizolaciji do 10. rujna. 

● Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat objavio je na svom Facebook profilu da negativan je na koronavirus ali će, prema preporuci epidemiologa, ostati u samoizolaciji do petka, kad će proći puna dva tjedna od zadnjeg bliskog kontakta. 

● Split ima novi punkt za testiranje na koronavirus u sklopu bolnice na Križinama. Tim povodom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s predstojnikom Klinike za infektologiju splitskog KBC-a dr. Ivom Ivićem koji je potvrdio da je u splitskom KBC-u hospitalizirano 80 pacijenata, a njih pet je na respiratoru. 

Podaci županijskih stožera:

● Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 289 osoba od kojih je 14 osoba pozitivno na koronavirus, najnoviji su podaci županijskog stožera. 12 novozaraženih su uglavnom osamnaestogodišnjaci i školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru. Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata. 

● U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, pripćio je županijski stožer. Pet je novozaraženih osoba iz Slavonskog Broda, tri iz Nove Gradiške te po jedna u općinama Velika Kopanica, Slavonski Šamac i Gundinci. 

● U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 9 je osoba pozitivno na koronavirus. Pet novozaraženih osoba je iz Knina, jedna iz Šibenika i Drniša te dvije osobe koje trenutno borave na području županije. Sedam osoba su kontakti već poznate oboljele osobe, a za dvije osobe epidemiološki izvidi su u tijeku. Većina oboljelih je mlađe životne dobi. 

● Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu je bilo 59 novih Covid-pozitivnih osoba, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na današnjoj konferenciji zagrebačkog Stožera civilne zaštite. 

● Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. U odnosu na podatke od jučer oboljelo je devet osoba  (1 Sveta Nedjelja, 4 Zaprešić, 1 Ivanić-Grad, 1 Sveti Ivan Zelina, 1 Brdovec, 1 Dubravica), a 12 osoba je izliječeno. Od novooboljelih osoba četiri slučaja povezana su s ljetovanjem na obali, dva su kontakti prethodno oboljelih, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za 39 osoba. 

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novooboljelih osoba pozitivnih na covid-19. Po dvije novooboljele osobe su iz Gunje i Županje, a jedna je iz Vinkovaca. Nema preminulih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite. 

● Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke izvijestio je da je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđeno šest novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je o četiri osobe s koprivničkog te dvije osobe s đurđevačkog područja. Tri novozaražene osobe su kontakti ranije pozitivnih osoba, a za preostale tri osobe je u tijeku epidemiološka obrada. 

● Tijekom jučerašnjeg dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus je testirana 51 osoba, potvrđen je jedan novi slučaj zaraze dok se 10 nalaza još čeka. Novozaražena osoba je s  područja grada Bjelovara, a epidemiološka obrada je u tijeku. Trenutno je na području županije 11 osoba zaraženih koronavirusom.

● Muškarac srednje životne dobi, novo je zaražena osoba virusom SARS-CoV-2 na području Virovitičko-podravske županije. On ima blage simptome bolesti COVID-19, nalazi se na kućnom liječenju. On je jedini pozitivan od 49 poslanih uzoraka s područja naše županije. Naime, od njih 49, 46 su bili negativni, dva uzorka se ponavljaju, a jedan je pozitivan. 

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji, od ukupno 729 obrađenih testova, danas je 79 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 46, Baške Vode 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Hvara 1, Imotskog 4, Kaštela 2, Lećevice 1, Lovreća 1, Makarske 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Sinja 5, Solina 6, Trilja 1, Vrgorca 1 i Zmijavaca 2 osobe. 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1521 osoba nalazi se u samoizolaciji. 

● 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Riječ je o kontaktima sa dosad oboljelim osoba, a novoboljele osobe su sa područja Grada Zadra (4) , Grada Benkovca (1) te općina Sali (2), Bibinje (1), Sv.Filip i Jakov (1), Posedarje (1) i Galovac (1). Svi uzorci testirani jučer u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar su negativni, a danas se nastavlja testiranje dijela štićenika i djelatnika. 

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 69 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 22 aktivna slučaja, 46 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su 62 osobe.

● Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 368 uzoraka briseva (192 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 9 novozaraženih osobe. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije. Kod 3 osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije. 

● Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji bilo je 150 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan. U toj je županiji trenutno aktivno 77 slučaja zaraze koronavirusom, 74 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 3 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 362 osobe, a ukupno je testirano 6110 osoba. 

● U Sisačko-moslavačkoj županiji sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik, te jedna osoba s područja grada Hrvatske Kostajnice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!