Glas Hrvatske

06:55 / 11.08.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Kiparska kolonija u Ernestinovu

(Foto: screenshot/plakat)

(Foto: screenshot/plakat)

Foto: - / -

U Ernestinovu je održana 46. kiparska kolonija po kojoj je to slavonsko mjesto poznato diljem svijeta.

Deset kipara i deset slikara vrijedno je radilo po cijele dane, a njihova djela sad krase glasoviti Park skulptura i ernestinovačku crkvu.

Dlijeto, čekić, motorna pila i kistovi i ove godine bili su u rukama umjetnika. Ovogodišnja je tema bila - biblijski motivi, pa je tako nastao i kor dugačak 10 metara koji su izradili rođeni Ernestinovčani. Jedan se od njih vratio i u daleku prošlost i pokazao kako je nekada radio začetnik kolonije i glasoviti kipar naive Petar Smajić.

- Ja ove godine radim skulpturu kako se radilo na prvoj koloniji. Radim sa sjekirom, teslicom, inače to je bio baš onaj alat koji je Smajić sam upotrebljavao dok je on radio - ističe kipar Mato Tijardović

Iz Bačkog Gradišta u Ernestinovo je stigao i vojvođanski kipar, ponosan što će njegov rad uskoro ukrašavati Park skulptura.

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

- Tu postoji kompozicija klupa i tu će biti jedan čovjek koji leži, jedan koji je sportaš, s loptom, jedan koji sjedi, tako da smo svi nešto uglavili da bude dobro - kaže kipar Attila Fulop

Kako bi pokazao raskoš rada u drvetu, Siniša Tešankić stvorio je reljef sa sakralnim motivom, a usto učio i svoje nasljednike: - Osnovali smo Malu akademiju umjetnosti gdje imamo ove mlade i sad smo na neki način uspjeli produžiti kolonija, da iza nas ne bude nitko, evo uspjeli smo da oni rade. Imamo ovdje mlade kipare, preko slikare i mogu reći da se predivno osjećam. Mlado se osjećam, novu krv, nova razmišljanja sam dobio.

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Nema dvojbe, tradicija će biti nastavljena, a kako se uskoro očekuje da se naše naivno kiparstvo uvesti na popis svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a, Ernestinovo sa svojom prvom kiparskom kolonijom u drvetu u svijetu još je ponosnije na svoje umjetnike i njihove radove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!