Glas Hrvatske

13:50 / 21.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Još jedan uspješan EHTF 2021.

Mladi sudionici projekta.

Mladi sudionici projekta.

Foto: Mirjana Žugec Pavičić. / HRT

Zadnji je dan održavanja Eco Heritagea Task Forcea u Istri u organizaciji Hrvatske matice iseljenika uz partnere Općinu i Turističku zajednicu Ližnjan-Lisignano. Ovaj volonterski ekološko-obnoviteljski program Hrvatske matice iseljenika već više od dvadeset godina okuplja mladež hrvatskog podrijetla, a ove godine održao se u sklopu projekta EKO Ližnjan od 9. do 21. srpnja. Ovogodišnji Eco Heritage Task Force okupio je biše od petnaest hrabrih sudionika hrvatskog podrijetla koji dolaze iz Mongolije, Bolivije, Argentine, Italije, Francuske i Bosne i Hercegovine.


Polaznici programa sudjelovali su u eko akciji u priobalju Šišana i Ližnjana. Za odlazak na radne zadatke koristili su bicikle te su i na taj način pridonijeli zaštiti i očuvanju obale i priobalja. 


Za sudionike su bile organizirane raznovrsne radionice i dodatne aktivnosti kroz koje su bolje upoznali prirodnu i kulturnu baštinu te ribolovnu tradiciju ovoga područja – radionica hrvatskog jezika i kulture, medijska radionica, ekološke radionice, izrada suvenira, predavanja, zajednička druženja i izleti po Istri.

Osim volonterskih radova čišćenja priobalja u popodnevnim satima imali su radionice učenja hrvatskog jezika, radionice o moru na kojima su se upoznali sa ribljim vrstama i ostalim stanovnicima podmorja, izrađivali su i minijature od prikupljenih kamenčića, a i izradili su suvenir od prikupljenih naplavina. 


Sve aktivnosti odvijale su se uz voditelje Roberta Piršla i Mateja Kokalja te koordinatoricu Barbaru Buršić, voditeljicu Matičine podružnice u Puli. Posjetili su i ostala mjesta općine Ližnjan te arheološki park Nezakcij, razgledali Pulu i prisustvovali nezaobilaznom pulskom filmskom festivalu koji ih je oduševio i kako su rekli za njih je to bio zaista poseban doživljaj gledanja filma. Polaznici su posjetili i središnju Istru te se upoznali sa glagoljicom i kušali lokalne proizvode. Kao kruna svega svakako je rezultat medijske radionice koja je rezultirala kratkim dokumentarnim filmom koji je usmjeren podizanju o važnosti zaštite okoliša na primjeru Općine Ližnjan, a koji će biti u potpunosti montiran do kraja srpnja. Na završnoj večeri koja se održala u utorak 20.srpnja, prisutni su mogli vidjeti dokumentarac i rezultate učenja hrvatskog jezika i upoznavanja baštine kraja kroz skeč koji su pripremili polaznici.


- Bilo nam je prekrasno, puno smo toga vidjeli i naučili, iskusili i doživjeli počevši od čišćenja plaže, vožnje biciklom, izleta i druženja. Uživali smo i htjela bih opet posjetiti Ližnjan i Šišan - rekla je Iva Puškar iz Bosne i Hercegovine. 

- Iako smo našli puno smeća, priroda je izvrsno očuvana. Mislim da je ovo mjesto prekrasno i preporučujem svima da dođu i vide ove ljepote - kazala je Macarena, Bolivija.


- Na ovakav način daje se naglasak na održivom društvenom razvoju bez nepovoljnog utjecaja na okruženje. Učenjem i upoznavanjem baštine polaznicima se direktno promovira i popularizira ribolovna tradicija i potiče interes uz očuvanje biljnih i životinjskih staništa, a kroz edukativne aktivnosti i konkretne aktivnosti čišćenja uklanjanja se otpad na terenu i naravno ovo je jedan drugačiji način promidžbe destinacije, gdje jasno komuniciramo da smo svjesni onečišćenja i da svatko od nas može pridonijeti i stati šporkuljama na kraj - zaključila je Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan.


Financiranje projekta osigurano je bespovratnim sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Projekt je u interesu cijele lokalne zajednice i ribarstvenog područja jer se direktno vrše aktivnosti koje doprinose očuvanju i zaštiti okoliša poput eko akcija, edukativnih radionica, recikliranja prikupljenog otpada i stvaranja suvenira, konzumacija ribljih jela i učenje o ribolovnoj tradiciji i baštini.


Na projektu su uz Hrvatsku maticu iseljenika, Općinu Ližnjan – Lisignano i Turističku zajednicu Općine Ližnjan aktivno sudjelovali i komunalno poduzeće Ližnjan Brnestra sa svojim djelatnicima, tvrtka Puls events i obrt Bubić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!