Glas Hrvatske

14:39 / 01.09.2021.

Autor: Klara Špančić

Jazz u vinogradu

Pogled s Mađerkinog brijega.

Pogled s Mađerkinog brijega.

Foto: Jazz u vinogradu / Facebook

Jedinstveni doživljaj, sinestezije jazz-a, vina, hrane i prirode, međunarodni festival Jazz u vinogradu, održan je prvi puta u Međimurju protekloga vikenda. Zvuci jazz-a među vinogradima na Mađerkinom brijegu, na 341 metara nadmorske visine, okupili su mnoge posjetitelje iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. 

Trodnevni festival zamišljen je kao spoj vrhunske glazbe i vina, a nastao je prema ideji poznatog hrvatskog glazbenika i sveučilišnog profesora sa sveučilišta u Rotterdamu, Ratka Zjače. Organizator Festivala je Tomislav Karamatić kojem su se u realizaciji projekta pridružili međimurski chef Marko Palfi koji je pripremio i poseban meni za prvo izdanje Jazza u vinogradu te David Štampar čija su nagrađivana vina obiteljske vinarije bila ponuđena na Festivalu.

 

Festival je u petak otvorio poznati austrijski jazz bubnjar Klemens Marktl i njegov Markt(l)Xperiment, a u subotu je na programu bio slovenski vokalni jazz kvartet Vox Arsana s modernim swingom i jazz standardima, a pored toga publika je imala prilike čuti i DJ-eve Ozrena Kanceljaka, Pepija Jogardea, Jazzozoa te Williama Collinsa.


Nastup u Štrigovi u Domu kulture.

Nastup u Štrigovi u Domu kulture.

Foto: Jazz u vinogradu / Facebook

Posljednjeg dana Festivala nastupili su harmonikaš Simon Zanchini i Ratko Zjače sa ZZ quartetom. Zanchini je inače član slavne milanske Scale, a Zjača, idejani začetnik festivala i zagrebački jazz gitarist koji već 30-ak godina živi u Nizozemskoj. Glazbeni dio ovoga festivala zbog lošeg vremena održan je u Domu kulture u Štrigovi, novoizgrađenom centru Pušipela.


Kako je bilo na prvom izdanju poslušajte u radijskoj reportaži iz Štrigove i s Mađerkinog brijega. 

Reportaža: Jazz u vinogradu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!