Glas Hrvatske

10:36 / 09.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Jandroković sudjelovao na plenarnoj sjednici Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH

Plenarna sjednica

Plenarna sjednica

Foto: Ivana Perkovac / Glas Hrvatske

Na plenarnoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike održanoj u petak  sudjelovao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na plenarnoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Jandroković je čestitao novoizabranom vodstvu Savjeta te istaknuo njegovu važnu ulogu u očuvanju trajnih odnosa s hrvatskim iseljeništvom. Izrazio zadovoljstvo velikim odazivom predstavnika Hrvata koji žive izvan Hrvatske što pokazuje njihovu predanost nastavku kontinuiranog dijaloga kroz sastanke Savjeta. Pritom je ukazao na značaj održavanja čvrstih veza s Hrvatima koji žive u zemlji te onima izvan nje, čemu je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman davao izrazitu važnost, priopćeno je u petak iz Hrvatskog sabora. Govoreći o hrvatskom narodu u susjednim zemljama, posebno je istaknuo zaštitu interesa te borbu za opstojnost, jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao strateški interes Republike Hrvatske. 


Vezano za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo izborom hrvatskog predstavnika u srbijanskom parlamentu te naveo da je to bitan korak u snaženju pozicije hrvatskog naroda koji se treba i nadalje nadograđivati. 


Pozdravio je projekte i programe Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kojima se daje podrška u obrazovnim, znanstvenim, kulturnih, gospodarskim i drugim aktivnostima u cilju pomoći hrvatskom narodu koji živi izvan domovine. 


Jandroković je poručio predstavnicima Savjeta kako Hrvatska, čvrsto integrirana u EU, te prepoznata u međunarodnoj zajednici, treba biti čvrsti temelj i sidro na koje se mogu osloniti u svojem djelovanju. Tome će svakako pridonijeti i skorašnji ulazak Hrvatske u šengensko područje, eurozonu i OECD, rekao je Jandroković.


Za predsjednika Savjeta imenovan je predstavnik hrvatske nacionalne manjine iz Mađarske Ivan Gugan, dok su potpredsjednici predstavnica za Bosnu i Hercegovinu Milijana Glamuzina, predstavnica za hrvatsku nacionalnu manjinu Jasna Vojnić, predstavnik za europsko iseljeništvo Goran Strniša te predstavnik za prekooceansko iseljeništvo Zvonimir Aničić. Na plenarnoj sjednici Savjeta sudjelovali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić kao i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić, uz ostale istaknute članovi Savjeta iz brojnih zemalja svijeta.


Na plenarnoj sjednici Savjeta sudjelovali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!