Glas Hrvatske

18:01 / 28.01.2022.

Autor:

Izložba u Otavicama

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / snimka zaslona

Izložba 'Nisu mogli naći većeg da ih proslavi': Meštrovićev spomenik u Chicagu predstavlja se od 28. siječnja do 11. veljače 2022. u Kulturnom centru u Otavicama (nekadašnja osnovna škola). Izložba obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu. 

Kroz izbor povijesnih fotografija iz razdoblja nastanka spomenika, izložba prikazuje različite faze njegova stvaranja, počevši od samog natječaja, odabranih modela, produkcije, transporta, reakcije javnosti u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, do značenja koja se vezuju uz spomenik danas. Uz fotografije se prikazuje i originalni film iz vremena kojim je popraćen cijeli proces nastanka spomenika. Autor izložbe je Anđelko Mihanović, a grafičko oblikovanje potpisuje Josip Rajević.


Izložba se otvara u sklopu Noći muzeja i ostaje otvorena do 11. veljače 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!