Glas Hrvatske

09:42 / 21.10.2021.

Autor:

Izložba slika Borisa Ladana u Zagrebu

Pozivnica na izložbu

Pozivnica na izložbu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Izložba slika iz ciklusa "Manuscript" akademskog slikara Borisa Ladana bit će otvorena u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I u 19 sati.

 

Izložbu će otvoriti akademski slikar Ante Kajinić, dugogodišnji redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru na kojoj je Boris Ladan diplomirao 2005. godine u klasi profesora Igora Dragičevića.


Izložbu organizira HKD Napredak - Napretkov kulturni centar u Zagrebu. 


"Djela Borisa Ladana emaniraju sadržajnu duhovnost brojnim obilježjima, koja rezultiraju oduševljenjem zbog susreta s kreativnošću neslućenih mogućnosti i dosega u srcu zemlje Bosne i Hercegovine (Jajce), koja je po svim odrednicama autentična i neponovljiva, te ju je stoga, razložno, moguće zvati umjetnošću. Nedvojbeno je riječ o umjetnosti znaka, prožetog racionalnošću. Racionalnost znakovlja je apostrofirana egzaktnom izvedbom, koja iznjedruje i osjećaj i spoznavanje autorske sigurnosti, suverenosti, koje su iznimne dragocjenosti jer je riječ o umjetniku mlađe generacije. Naznačeno upućuje na mogućnost uplovljavanja pogleda, i uma preko njega, u područja sleđenosti i nedoglednosti, zbog naglašene rubnosti, geometričnosti i dosljednog, upornog, repetiranja znakovlja. Izrečenu sleđenost dragaju minuciozni valerski pasaži koji znakovlje inkarniraju u brojne vizualne punktove, koji usprkos napučenosti, kompoziciju ne čine vizualno zatrpanom, nego samo pulsirajućom, živom, onom koja naprosto diše. Površina djela, u pogledu, postaje stvarnom epidermom, postaje umijećem, a time i umjetnošću. Ritam u Ladanovim kompozicijama ostvaren je stalnom i neusiljenom izmjenom ploha ispunjenih različitom veličinom znakovlja. On je stoga lapidaran i upućuje na osjet samoga daha i disanja slikarske membrane....


Jasnoća, kao temeljna doživljajna odlika Ladanovih najnovijih vizualnih opservacija, upućuje i na krajnju reduciranost njegovih vizualnih izražajnih sredstava: neutralni kolorit u cijelosti, linearna racionalnost, rafinirana valerska i gotovo taktilna pasažna izvedba. Ostvareno je arhetipsko pravilo stvaranja: za uvjerljivo djelo potrebna je samo svjetlost u sveobujmljivoj svemirskoj tmini. Boris Ladan, unatoč mladosti, briljantno je svojim djelima posvjedočio skromnost i poniznost, dopuštajući osviješteno da stvarateljska zraka Apsolutnog stvaratelja prođe kroz njegovu srž i tako ugrije nadanje istinskog upotpunjavanja i obogaćivanja hrvatskog stvarateljskog segmenta u kompozitnom biću bosanskohercegovačke recentne umjetnosti. Sve izloženo razložno pothranjuje uvjerenost da njegovo djelo uistinu jest umjetnost, s obilježjima konzistentnosti i izrastanjem stila."


Zagreb, veljača 2021. Anto Kajinić

(Iz predgovora za katalog izložbe)

Boris Ladan je rođen 19. studenog 1980. godine u Jajcu, u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu pohađa do 1992. godine u rodnom gradu. Zbog ratnih događanja nastavlja osnovno školovanje u Zagrebu, Hrvatskoj odakle seli u Njemačku gdje nastavlja osnovno i srednje obrazovanje i ostaje do 1998. godine kada maturira na njemačkoj Realnoj gimnaziji.


Sklonosti prema likovnoj umjetnosti otkriva u ranim godinama, a 1995. se prvi put susreće s Graffiti art umjetnošću kojom se bavi dugi niz godina. Nakon povratka u rodni grad Jajce, upisuje Akademiju Likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru i studira grafiku u klasi profesora Igora Dragičevića. 2005. godine diplomirao je grafiku i stekao zvanje Akademski grafičar - profesor likovne umjetnosti. 


Imao je četiri samostalne izložbe i sudjelovao je na više skupnih izložbi i likovnih kolonija. 


Boris Ladan je oženjen, otac troje djece, živi i radi u Jajcu na mjestu profesora likovne umjetnosti u osnovnim i srednjim školama.

Ritam u Ladanovim kompozicijama ostvaren je stalnom i neusiljenom izmjenom ploha ispunjenih različitom veličinom znakovlja. On je stoga lapidaran i upućuje na osjet samoga daha i disanja slikarske membrane....

Anto Kajinić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!