Glas Hrvatske

08:00 / 09.11.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Izložba o Hrvatskom informativnom centru 1991.-1995.

Fotografija na pozivnici

Fotografija na pozivnici

Foto: HMI / snimka zaslona/ustupljena fotografija

Hrvatska matica iseljenika poziva na otvorenje izložbe "Foreign press bureu/Hrvatski informativni centar 1991. 1995." u 12 sati u Državnom arhivu u Vukovaru. 


Hrvatski informativni centar (HIC) započeo je s radom ratne 1991. godine kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija, sa zadatkom informiranja strane javnosti i hrvatskog iseljeništva o zbivanjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 


HIC već u kolovozu 1991. godine osniva prve press centre (Foreign Press Bureau) u Zagrebu, Splitu, Zadru, Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu i diljem BiH, u kojima strani novinari dolaze do potrebnih informacija o stanju na ratištu te dogovaraju usluge prevođenja, pratnje na terenu i slično. Istovremeno su pokrenuli i izdavačku djelatnost, u ono vrijeme poglavito na temu rata. Dosad je izdano 150-ak knjiga, brošura, plakata i video kazeta o povijesti Hrvatske i ratnim stradanjima, i to na engleskom, hrvatskom, njemačkom, španjolskom, francuskom i talijanskom jeziku.


Od samog početka ostvarena je intenzivna suradnja s hrvatskim iseljeništvom koje je na temleju njihovih informacija s terena i pisanih, audio i video materijala u svojim domicilnim zemljama lobiralo za interese Republike Hrvatske. HIC -ova izdanja našla su se na stolovima američkih kongresnika i senatora te najviših vladinih dužnosnika i nevladinih institucija diljem svijeta.


Izložbu će otvoriti: dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. 


Državni arhiv u Vukovaru nalazi se u Županijskoj ulici 66. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!