Glas Hrvatske

08:13 / 08.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Izložba budimskog slikara Matije Žeravića

Pozivnica za izložbu.

Pozivnica za izložbu.

Foto: MLU / HRT

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, 8. srpnja u 19 sati otvara ''Izložbu budimskog slikara Matije Žeravića (1702 – 1771)''. Otvorenje će se održati u sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture.

Izložba se prenosi iz Gradskog muzeja Subotica s kojim Muzej likovnih umjetnosti duži niz godina bilježi vrlo ugodnu suradnju u razmjeni izložbenog programa. 


Autorica izložbe je Zsuzsanna Korhecz Papp, restauratorica i muzejska savjetnica Gradskog muzeja Subotica, čiji je dugogodišnji rad na istraživanju lika i djela Matije Žeravića rezultirao izložbom kojom su, po prvi puta, objedinjeni i prezentirani život i djelo ovog kasnobaroknog slikara hrvatskog porijekla s budimskom adresom.


Izložba budimskog slikara Matije Žeravića (1702 – 1771)

Izložbom u osječkom muzeju bit će prezentirano desetak Žeravićevih djela štafelajnog slikarstva iz Osijeka, Sombora, Livna, Dunaföldvára i Budimpešte kojima su pridruženi prikazi njegovih zidnih oslika kaštela Ráday u Pécelu i crkvi bosanskih franjevaca u Budimpešti. Dodatni doprinos poznavanju Žeravićeva opusa dat će i segment o restauraciji pojedinih slika koju je osobno uradila autorica izložbe Zsuzsanna Korhecz Papp.


Djelovanje Matije Žeravića obilježilo je slikarstvo kasnoga baroka franjevačke provincije sv. Ivana Kapistrana. Njegovu vrlo produktivnu djelatnost autorica izložbe konačno okuplja na jednome mjestu. Njime se u struci uopće malo tko bavio, a ukoliko i jest slabe su bile mogućnosti pronalaska paralela i objedinjavanja opusa. Razlog tomu je, prije svega, raspršenost njegovih djela u Mađarskoj, Baranji, Slavoniji i Vojvodini te činjenica da znatan dio njegova opusa nije sačuvan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!