Glas Hrvatske

11:39 / 04.06.2022.

Autor: David Rey

Izložba Bečkog Iberoameričkog kluba u Zagrebu

Argentina

Argentina

Foto: Veleposlanstvo Španjolske / -

Veleposlanstva Španjolske, Brazila, Čilea i Portugala u Hrvatskoj i Institut Cervantes predstavljaju izložbu "Nova iberoamerička fotografija" u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložbu su otvorili ravnatelj Arheološkog muzeja Zagreb Sanjin Mihelić, ravnatelj Instituta Cervantes u Beču Ignacio Martínez i veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj Juan González - Barba.


Kako se navedi u brošuri, izložba se sastoji se od 40 fotografija 28 suvremenih umjetnika iz 18 zemalja. A rezultat je suradnje veleposlanstva zemalja Latinske Amerike, Andore, Portugala, Španjolske i Instituta Cervantes, članica Bečkog Iberoameričkog kluba, čiji osnovni zadatak je stvaranje zajedničke sinergije radi veće vidljivosti Iberijske Amerike u cjelini, njezinih službenih jezika - španjolskog i portugalskog - te njezinih kultura. Radi se o skupini različitih zemalja od kojih svaka ima svoje posebnosti, interese, vlastiti identitet, dostignuća u znanosti, umjetnosti i kulturi, ali s jakim vezama kulturnog i jezičnog afiniteta. 

Veleposlanstva Španjolske, Brazila, Portugala i Čilea u Hrvatskoj, Institut Cervantes i ostale članice Bečkog Iberoameričkog kluba, dovode izložbu u Zagreb kako bi hrvatskoj publici prikazali i s njom podijelili stvarnost hispanskog i luzofonog svijeta.


Izložba ne namjerava dati iscrpan pregled beskrajnog kreativnog potencijala suvremene fotografije cijelog iberoameričkog prostora.  Jednostavno ističe fragmente cjeline omeđene dvama zajedničkim jezicima i kulturama.


Taj golemi kulturni prostor je nakon napuštanja eurocentričnih estetskih kanona počeo slušati svoj vlastiti glas i dao se zavesti prizorima svojih ogromnih periferija. Glas koji odiše kreativnošću i inovativnošću u svim svojim umjetničkim ostvarenjima. Stvarnost tog rasno izmiješanog svijeta i kvaliteta vizualne umjetnosti u Iberoamerici odrazili su se u živopisnosti izloženih fotografija.


Ova kaleidoskopska izložba, koja prikazuje sve dimenzije kulture koja se prostire na dva kontinenta, inicijalno je bila postavljena u Institutu Cervantes u Beču, te sada dolazi u Zagreb. 

- Zahvaljujem Glasu Hrvatske što mi je dao priliku govoriti o izložbi Nova iberoamerička fotografija koja se otvara u Zagrebu. Ovu izložbu organizira Bečki Iberoamerički klub, kojeg čine sva veleposlanstva Latinske Amerike, Portugala, Španjolske i Andore.


Svrha je vrlo jasna: provesti u Austriji, Sloveniji, Slovačkoj i Hrvatskoj multilateralne, kulturne, strukturirane akcije, pokazati bogatstvo i kulturnu raznolikost svih zemalja koje čine zajednicu španjolskog i portugalskog govornog područja. Dakle, radni jezici su španjolski i portugalski i orijentacija je jasno pokazati tu raznolikost, što čini i obogaćuje sve zemlje koje čine ovu zajednicu španjolskog i portugalskog govornog područja - ističe Ignacio Martínez.

- Ovo je veliki dan, ne samo za nas koji organiziramo ovu izložbu, za Institut Cervantes i za mene, već je to također veliki dan i počašćeni smo možemo računati na Glas Hrvatske koji nam pruža priliku objasniti projekt, u vrijeme velikih sukoba u našim društvima, posebice u Europi, kulturni projekt koji u konačnici nastoji ujediniti ljude, ujediniti ljudske uvjete, za bolju sadašnjost i budućnost.


Stoga, veliko hvala novinaru Davidu Reyu, veliko hvala Glasu Hrvatske na prilici koju mi ​​pruža, hvala svim slušateljima i svim čitateljima ovog medija - kaže Ignacio Martínez, ravnatelj Instituta Cervantes u Beču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!