Glas Hrvatske

08:42 / 24.07.2021.

Autor: HRT

Izbor novih članova Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / HRT

Sukladno odredbi članka 19. stavka 1. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Poziv hrvatskim zajednicama diplomatskih područja za dostavljanje prijedloga kandidata za izbor članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje predstavnike u Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske predlažu diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja, osoba koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom.


Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje predstavnike u Savjet Vlade predlažu na mandat od četiri godine prema zastupljenosti, kako slijedi:

devet članova predstavnika Hrvata iz Bosne i Hercegovine, od kojih jedan predstavnik

Katoličke crkve iz Bosne i Hercegovine,

17 članova predstavnika hrvatske manjine,

29 članova predstavnika hrvatskog iseljeništva/dijaspore.

Broj članova Savjeta, predstavnika hrvatske manjine, po državama:

tri iz Srbije,

po dva iz Austrije, Mađarske i Slovenije,

po jedan iz Bugarske, Crne Gore, Češke, Italije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Slovačke.

Broj članova Savjeta, predstavnika hrvatskog iseljeništva/dijaspore, po državama:

pet iz Sjedinjenih Američkih Država,

po tri iz Australije, Kanade i Savezne Republike Njemačke,

po dva iz Argentine i Čilea,

po jedan iz Austrije, Brazila, Francuske, Italije, Južnoafričke Republike, Novog Zelanda, Švedske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva,

jedan skupno za Belgiju, Dansku, Luksemburg, Nizozemsku i Norvešku,

jedan skupno za Boliviju, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuelu.


Prilikom izbora, odnosno dostavljanja kandidatura potrebno je voditi računa o dosadašnjim rezultatima rada kandidata i stvarnim mogućnostima raspoloživosti u svojstvu člana Savjeta Vlade, budući da angažman članova Savjeta Vlade podrazumijeva, između ostaloga, izdvajanje slobodnog vremena i mogućnost putovanja u Republiku Hrvatsku zbog održavanja godišnjih sjednica Savjeta Vlade.


Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske, uz prijedlog predstavnika za Savjet Vlade, podnose pismeno obrazloženje kandidature i dokaz njegove/njezine pripadnosti hrvatskom narodu, životopis predloženog kandidata i potvrdu da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak i/ili nije pravomoćno osuđen za kazneno djelo (ne stariju od šest mjeseci).


Svi kandidati moraju biti punoljetni i posjedovati znanja i iskustva koja su vezana uz djelokrug rada Savjeta Vlade.

Rok za dostavu prijedloga kandidata je 20. kolovoza 2021. godine.


(Izvor: Dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!