Glas Hrvatske

17:40 / 27.11.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Izbor nastavnika hrvatskoga jezika za rad u Europskoj školi u Bruxellesu

Laeken (predgrađe Bruxellesa)

Laeken (predgrađe Bruxellesa)

Foto: snimka zaslona / facebook

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv nastavnicima hrvatskoga jezika srednjih škola u Republici Hrvatskoj za izbor nastavnika hrvatskoga jezika za rad u Europskoj školi u Bruxellesu. Rok za prijavu je 3. prosinca 2021. godine.

Javni poziv objavljuje se za jednog nastavnika/icu za rad u nastavi u Europskoj školi u Bruxellesu (Laeken), Belgija, na određeno vrijeme, na devet (9) godina, a iznimno do dvanaest (12) godina sukladno propisima Europskih škola.


Na Javni poziv mogu se javiti nastavnici srednjih škola u Republici Hrvatskoj zaposleni na neodređeno puno radno vrijeme.


Nastavnik/ica će poučavati hrvatski jezik kao materinski jezik učenike na srednjoškolskoj razini, što uključuje i pripremu za maturu. Prava i obveze učitelja definiraju se pravilima Europske škole. Za poučavanje hrvatskoga jezika potrebna je odgovarajuća razina i vrsta obrazovanja te iskustvo u radu s djecom srednjoškolske dobi. Potrebno je znanje francuskoga ili engleskoga jezika na razini C1.


Republika Hrvatska je punopravna članica Europske unije od srpnja 2013. godine. Europske škole su obrazovne ustanove kojima zajednički upravljaju vlade država članica Europske unije. Zakonski se smatraju javnim institucijama u svim tim zemljama.


Misija Europskih škola jest pružiti višejezično i multikulturno obrazovanje za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. One su ponajprije usmjerene na djecu osoblja europskih institucija. Primarna svrha Europskih škola je obrazovati djecu na njihovu materinskom jeziku te s obzirom na to u svakoj školi postoji nekoliko jezičnih sekcija u kojima se jedinstveni program provodi u dijelu jezika istog kurikuluma.


U Europskim školama rade učitelji i nastavnici koje su na rad uputile države članice. Drugi obrazovni radnici (savjetodavni radnici, knjižničari), ravnatelji i pomoćnici ravnatelja također su upućeni na isti način.


Važeća regulativa Europskih škola propisuje da upućivanje učitelja i nastavnika može trajati najviše devet (9) godina, a u iznimnim slučajevima do dvanaest (12) godina.


Prava i obveze upućenih osoba utvrđene su nacionalnim zakonodavstvom i pravilima Europskih škola (Propisi za privremeno upućeno osoblje u Europskim školama). Rad se održava u izrazito višejezičnom i multikulturnom okruženju te je zato uz osnovne vještine rada važno znanje stranih jezika, kao i sposobnost funkcioniranja u raznovrsnom jezičnom i kulturalnom okruženju.


Više informacija o ovom natječaju te Europskim školama i radnim uvjetima potražite ovdje.


(Izvor: mzo.gov.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!