Glas Hrvatske

12:02 / 09.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH

Revija tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH .

Revija tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH .

Foto: Snježana Jurišić / Facebook

Održana je online 8. Revija tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske na kojoj su sudjelovale prve tri nagrađene djevojke s prijašnjih Revija i između njih se birala najljepša od najljepših.

Pobjednica glasovanja putem Facebooka, odlukom publike, je Lidija Sarić Cvijin iz Srbije koja je dobila srebrnu ogrlicu i narukvicu s pozlatom iz Višića, u okolici Čapljine. Prva pratilja je Kinga Deniza Dancze iz Mađarske nagrađena replikom srebrnih naušnica i ogrlice iz Sasine, u okolici Sanskog Mosta, a druga pratilja je Darinka Orčik iz Mađarske koja je dobila repliku srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina sela, u okolici Tomislavgrada.


Sve tri djevojke kao dar dobile su torbe Lovely bags, Marije Perić, vlasnice i dizajnerice.


Sudionice 8. Revije pozdravio je zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivan Tepeš i Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

Na Reviji su gostovali i Petar Hategan iz Rumunjske, Ljerka Sindik iz Crne Gore, Manda Oršulić iz Njemačke, Katarina Horvatović iz Zagreba te sudionice prijašnjih Revija. 


Pobjednica je sudionica 1. Revije i još uvijek se sjeća i pamti odličan program i druženje u Tomislavgradu. Svi sudionici ovogodišnje Revije istaknuli su kako je cjelokupna ideja ove manifestacije posebna i unikatna te da ju i dalje treba podupirati jer je iznimno važna za povezivanje Hrvatica i djevojaka hrvatskih korijena iz cijeloga svijeta, za promociju bogatstva hrvatske tradicijske kulture i folklorne baštine kao i za očuvanje hrvatskog identiteta kroz kulturu. 


Voditeljica i producentica Zoom Revije bila je mr. sc. Snježana Jurišić, voditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika.

Ovogodišnja virtualna 8. Revija tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske dostupna je na poveznici

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!