Glas Hrvatske

15:30 / 16.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore u Osijeku

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Crne Gore Adrijan Vuksanović rekao je u srijedu u Osijeku da hrvatska i druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori "žive u trenucima koji nose određenu tjeskobu koja je došla s promjenom društvenih i političkih prilika nakon izbora u kolovozu 2020."

Izaslanstvo Hrvata Crne Gore danas je primio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


Adrijan Vuksanović izvijestio je kako je, prema posljednjem popisu stanovništva prije 11 godina, u Crnoj Gori živio 6021 Hrvat, što je 0,97 posto ukupnog stanovništva. Ocijenio je kako postoji disproporcija jer je tako mali broj Hrvata baštinik golemoga kulturnog i duhovnog blaga.


Podsjetio je da su više od 60 posto kulturnog blaga na teritoriju današnje Crne Gore stvorili, njegovali i očuvali Hrvati i njegovi preci te da se s hrvatskim kulturnim blagom treba ponositi i Crna Gora i predstavljati ga svijetu.


Vuksanović je istaknuo da se Hrvati u Crnoj Gori ne žele svesti samo na folklorna društva, nego žele da se i njihov glas čuje kako bi što bolje afirmirali hrvatski identitet i zastupali sve vrijednosti tog identiteta.


"Naša izloženost je posebno izražena nakon svih ovih promjena koje su se dogodile na društvenoj-političkoj sceni Crne Gore, ali s potporom naše matične države i kao autohtoni narod u Boki kotorskoj, s tolikom koncentracijom naše kulture, želimo nadvladati i ono što su zakoni logike i racionalnog poimanja stvarnosti te želimo nastaviti hrvatsko trajanje u Boki", rekao je Vuksanović.


"Spremni smo na tu izloženost, i to podrazumijeva određene neugodnosti. Doživljavali smo gnusne prijetnje u kojima se kaže da je trebalo sve Hrvate protjerati", rekao je Vuksanović, dodajući da "službena Podgorica na njih nije reagirala" te da još nije pronašla one koji su uputili te prijetnje.


Smatra da izbornim inženjeringom nisu oštećeni samo Hrvati u Crnoj Gori, koji su ostali bez predstavnika u najvišim državnim institucijama, nego i cijeli suverenistički blok. Podsjetio je da Hrvati u Crnoj Gori, kao najmanja zajednica, imaju izborni prag 0,35 posto, za razliku od Albanaca i Bošnjaka koji imaju 0,7 posto, a svi ostali imaju tri posto.


Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović istaknuo je da je ovo dan iskrenog zajedništva među Hrvatima u Republici Hrvatskoj i izvan njezinih granica. - Dolazimo u jednom trenutku koji nosu tjeskobu za Hrvate i druge zajednice u Crnoj Gori, a ona je došla promjenom političkih i društvenih prilika nakon izbora 30. kolovoza 2020. godine. Malena Hrvatska zajednica pokazuje i u ovim otežanim okolnostima svoju vitalnost i snagu a u svemu tome ima stvarnu nedjeljivu intenzivnu i snažnu potporu cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske. Ima institucionalnu potporu ali ima i potporu u ovakvim osobama i susretima kroz rad župana Anušića i cjelokupnog njegovog tima.


Župan Ivan Anušić izjavio je da su razgovarali o statusu Hrvata u Crnoj Gori te na koji način zajednica funkcionira i s kojim se problemima susreće.


"Imaju našu podršku u nastojanjima da osiguraju hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori normalne uvjete za život", rekao je župan Anušić i dodao da je prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru kako bi tamošnjim Hrvatima dao potporu u nastojanjima da što kvalitetnije sudjeluju u političkom i društvenom radu susjedne države.


U izaslanstvu Hrvata Crne Gore, osim Vuksanovića, bili su i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative Ilija Janović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!