Glas Hrvatske

16:13 / 12.10.2021.

Autor:

Izaslanstvo bosanskohercegovačkih Hrvata posjetilo Petrinju

Izaslanstvo BH Hrvata u Petrinji

Izaslanstvo BH Hrvata u Petrinji

Foto: Petrinja.hr / snimka zaslona

Izaslanstvo Hrvata iz BiH predvođeno Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora u BIH, posjetilo je OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji u čijoj su obnovi nakon potresa sudjelovali. Tijekom posjeta izaslanstvo je obišlo obnovljenu školu nakon čega je ravnatelj škole Davor Miholjević predsjedniku Čoviću uručio zahvalnicu te u ime svih djelatnika i učenika škole izrazio zahvalu Hrvatima iz BiH koji su pomogli u obnovi škole. U izaslanstvu je bio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izaslanstvo BH Hrvata u Petrinji

Izaslanstvo BH Hrvata u Petrinji

Foto: Petrinja.hr / snimka zaslona

Posjetu su kao domaćini uz ravnatelja Miholjevića prisustvovali i Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje i Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije te Tomo Medved, načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa i Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.


Gradonačelnica Komes u svom je pozdravnom obraćanju gostima zahvalila Hrvatima iz Bosne i Hercegovine kao i Hrvatima diljem svijeta koji su reagirali i pružili pomoć u trenutku kad je bilo najpotrebnije.


- Ovo je katastrofa koja je zaista imala jako široke razmjere i gdje nije bila dovoljna snaga ni lokalne ni županijske zajednice pa čak se usuđujem reći ni državne. Svaka pomoć bila nam je dobrodošla i zaista smo je i dobili. Ruka prijateljstva pružena je sa svih strana svijeta i ovom prilikom se zahvaljujem našim prijateljima iz BiH što su prepoznali prioritete, a tu naravno naša djeca. Bez djece nema budućnosti i njihov ostanak ovdje je garancija ostanka našeg stanovništva, naročito na području Petrinje koja je najranjeniji grad u ovom razornom potresu - kazala je gradonačelnica istaknuvši kako je grad i dalje u potrebi za pomoći te pozvala sve koji su u mogućnosti da i dalje pomažu.


Potpredsjednik Medved istaknuo je kako je ova prigoda pokazatelj prijateljstva i solidarnosti velikog broja prijatelja, ali i poruka da se uspjelo zadržati učenike i narod na potresom zahvaćenom području. Dodao je kako je Vlada RH svakim danom prisutna na ovom području te ulaže velike napore u svjetlu obnove i revitalizacije cijelog područja kako sredstvima proračuna tako i uz pomoć i potporu prijatelja.


Udruga bosansko hercegovačkih Hrvata Prsten u RH i BiH ravnatelju Miholjeviću uručila je simbolični ček na 450 tisuća kuna koje doniraju za uređenje potkrovlja zgrade OŠ D. Tadijanovića gdje bi, nakon uređenja, predavanja trebali pohađati studenti Učiteljskog fakulteta u Petrinji.


U delegaciji BiH bio je i Ante Begić, načelnik općine Posušje koji je županu Celjaku uručio ček od 100 tisuća kuna istaknuvši kako je ovo četvrti puta da dolaze na Banovinu i pomažu te kako će i u budućnosti nastaviti u okviru svojih mogućnosti pružati pomoć.


Čović je izrazio zadovoljstvo što je obveza koju su preuzeli prije nekoliko mjeseci realizirana te poručio neka ovo zajedništvo bude ohrabrenje svim ljudima u Petrinji da nisu sami. Dodao je kako su Hrvati u BiH otvoreni za suradnju i za naredne zajedničke projekte.


(Petrinja.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!