Glas Hrvatske

19:49 / 28.10.2021.

Autor: HRT

Iz Sjedinjenih Država na studij u Zagreb

Nikola Michael Sušec

Nikola Michael Sušec

Foto: Wolffy Krašić / -

Nikola Michael Sušec nedavno je iz Sjedinjenih Američkih Država doselio u Hrvatsku. Upisao je studij na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. No, studiranje nije jedini razlog zašto je doselio u domovinu predaka. 

Razgovor s profesorom Wolffyjem Krašićem prenosimo u cijelosti. 


Moje ime je Nikola Michael Sušec. Odrastao sam u malom gradu u Oregonu, u Sjedinjenim Američkim Državama gdje sam završio gimnaziju. Volim pisati, planinariti i izlaziti s prijateljima.


Kako si saznao za svoje hrvatsko podrijetlo? Možeš li nam reći nešto više o svojim precima koji su se odselili u SAD?

Moj otac je odrastao u Hrvatskoj, a majka u Americi. Nakon što su se upoznali na fakultetu, preselili su se u Ameriku kako bi osnovali obitelj.


Postoji li neka hrvatska organizacija u gradu u kojemu si živio ili u njegovoj okolici gdje se okupljaju Hrvati i njeguje hrvatski identitet? Jesi li sudjelovao u radu takvih organizacija? 

U Portlandu, najvećem gradu u Oregonu, mala hrvatska zajednica okuplja se na misi i ručku. Kao i u našoj obitelji, odrasli su međusobno i s djecom pričaju hrvatski, a djeca s prijateljima pričaju engleski. Nisam se puno družio s njima, jer je Oregon, grad gdje živim udaljen tri sata od Portlanda. U mom malom gradu i okolici moja obitelj je jedina Hrvatska.  


Kako si saznao za mogućnost upisa na Fakultet Hrvatskih studija?

Moj otac i sam dobro poznaje rad Sveučilišta u Zagrebu i on mi je preporučio da upišem Fakultet Hrvatskih studija.


Dolazak iz Sjedinjenih Država na studij u Hrvatsku velika je životna promjena. Kako si se odlučio na tako velik korak?

Oduvijek sam, kao i cijela moja obitelj, maštao o preseljenju u Hrvatsku. U srednjoj školi sam se pripremao za upis na Hrvatske studije, ali kako se život promijenio, promijenio sam i ja svoje planove. Radio sam godinu dana nakon srednje škole, pokrenuvši vlastiti posao. U Hrvatsku sam došao nakon ''turbulentne'' spoznaje kada sam shvatio da se baš i ne uklapam u Ameriku.  Odjednom sam odlučio doći u Hrvatsku i, još nesiguran u svoju budućnost upisao sam ovdje studij. nekoliko dana prije početka fakulteta,  osvrnuo sam se na svoje stare srednjoškolske novine i primijetio sam da sam napisao da ću uzeti pauzu u trajanju od jedne godine, a zatim pohađati fakultet u Zagrebu, što se, nakon svih zavrzlama, upravo i dogodilo.


Koji ste studij odabrali i zašto? 

Odabrao sam kroatologiju jer želim unaprijediti svoje znanje hrvatskog jezika i upoznati Hrvatsku.


Možeš li možda povući paralele i procijeniti koje su prednosti i mane života u Sjedinjenim Državama u odnosu na Hrvatsku?

Mnogi Hrvati misle da je SAD objektivno bogatiji, ali izvan radnog vremena Hrvati žive punijim, bogatijim životom, s više druženja, više praznika i više kave!


Misliš li da Hrvatska ima potencijala, primjerice, privući nekoliko tisuća ili možda nekoliko desetaka tisuća potomaka Hrvata iz Sjeverne i Južne Amerike da se vrate i žive u Hrvatskoj?

Svakako mislim da Hrvatska ima potencijal privući tisuće mladih Hrvata iz iseljeništva. U zemljama u koje su se Hrvati povijesno iseljavali, poput zemalja Južne Amerike, pa čak i Sjedinjenih Američkih Država, život je sve manje lak. Pod Bidenovom administracijom, američko gospodarstvo se pogoršava, umjesto da se oporavlja od pandemije. U ovo doba plaćati fakultet i stan nemoguće je u Americi, ali je moguće u Hrvatskoj. Molim se da i drugi hrvatski potomci vide priliku koju sam ja vidio i dođu u ovu prekrasnu zemlju, baš poput mene. 


Bi li preporučio i drugim mladim Hrvatima iz Amerike da dođu studirati u Hrvatsku? 

Svakom mladom Hrvatu koji gaje osjećaje i zanimanja prema domovini predaka poručujem: ''Dođi! Već volim život u Hrvatskoj: u posljednjih nekoliko mjeseci više sam izlazio nego cijeli život u Americi. Krajolik je nevjerojatan, ljudi velikodušni, a svaki Hrvat je oduševljen što se netko vraća iz svijeta u domovinu. Zemlja se čini tako stvarnom; korijenje joj je stoljećima duboko ukopano u ovu zemlju. To su vaši korijeni, a znajte, mladi Hrvati, da vam je domovina ovdje.''Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!