Glas Hrvatske

07:04 / 02.02.2020.

Autor: Tomislav Šikić

Iz Njemačke na studij u Osijek

(Foto: screenshot/YouTube)

(Foto: screenshot/YouTube)

Foto: - / Youtube

Od ove jeseni i akademske godine 2020./2021., Osijek će postati bogatiji za 60 inozemnih studenata te tako za njih postati grad u kojemu će živjeti najmanje sljedećih pet godina.

Prva sveučilišna sastavnica koja započinje sa internacionalizacijom te vrste je Medicinski fakultet u Osijeku koji će u svojim prostorima održavati i predavanja za 60 njemačkih studenata i to na njemačkom jeziku. To je nedavno u razgovoru za Glas Slavonije potvrdio i bivši dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Aleksandar Včev.

(Foto: screenshot/YouTube)

(Foto: screenshot/YouTube)

Foto: - / Youtube

- Od sljedeće akademske godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku kreće studij na njemačkom jeziku, i to za 60 studenata, njemačkih državljana. Oni će u Osijek doći na studij medicine. Riječ je o projektu internacionalizacije fakulteta, ali i činjenici da su njihovi kapaciteti premali, a Njemačka samo u ovom trenutku potražuje oko 100.000 liječnika. Kako je Osijek grad u kojemu se najviše ljudi izjašnjava Nijemcima ili ima njemačko podrijetlo, odlučeno je da se za studij odabere baš naš grad. U projektu sudjeluje i Filozofski fakultet, točnije njihova katedra za Njemački jezik i književnost. To znači da će oni ovdje studirati na njemačkom jeziku, a u suradnji s koncernom Ameos, jednom od najvećih grupacija privatnih i poluprivatnih klinika na njemačkom govornom prostoru, studenti će u Njemačkoj odrađivati kliničke predmete kao što su primjerice kirurgija i interna medicina. Ameos će upravo iz redova tih studenata birati svoje buduće stipendiste i djelatnike. To je mogućnost da se najbolji studenti odmah zaposle u Ameosu, jer su oni zainteresirani za zapošljavanje mladih ljudi. Ovo je projekt od kojega svi imaju koristi. Za Sveučilište to znači 16.000 eura po studentu, ali i suradnju s koncernom Ameos, a Medicinski fakultet dobiva projekt internacionalizacije, i to u suradnji s Filozofskim fakultetom - objašnjava prof. dr. sc. Včev koji je pokrenuo cijelu priču s dovođenjem Ameosa u Osijek.

Još 2011. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu otvoren je studij medicine na engleskom jeziku, koji pohađaju studenti iz Njemačke, Švedske, Austrije, Velike Britanije i Italije. Godine 2017. studij na engleskom pokrenut je i u Rijeci, a prije Splita i Rijeke i u Zagrebu. 

(Nefreteta Z. Eberhard/Glas Slavonije)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!