Glas Hrvatske

15:17 / 11.10.2021.

Autor: Klara Špančić

Iz Čilea na studij u Hrvatsku, domovinu pradjeda

Bastian na Mrežnici.

Bastian na Mrežnici.

Foto: Privatna arhiva / HRT

Hrvatski iseljenici jedni su od najboljih promotora Lijepe naše. Prepoznao je to i Edward Bernays University College koji je dodijelio besplatne školarine za studij u Hrvatskoj studentima iz Čilea i Perua. Stipendijama se želi dodatno povezati mlađe iseljeničke naraštaje s Hrvatskom, upoznati ih s tradicijom i kulturom naše zemlje te promicati hrvatsko turističko tržište diljem svijeta.

Najdraža riječ na hrvatskom mu je POMALO, a prvi puta čuo ju je kada je zbog učenja hrvatskoga jezika iz Čilea doselio u Zagreb.


- Moj šukundjed je bio Hrvat, nakon toga moj djed i moja mama se udala za Čileanca. Pričamo malo hrvatskog u Čileu. Primjerice, dobro jutro, dobar dan, fala, rakija. U Hrvatskoj sam oko dvije godine, došao sam zahvaljujući stipendiji Croaticuma učiti ovdje hrvatski jezik. Sad ja imam državljanstvo, Hrvat sam - ispričao je dobitnik dvogodišnje školarine i student diplomskog studija Upravljanja doživljajem u turizmu, Bastian Fonseca Lučić.


Nedavno je Bastian dobio i stipendiju Visoke škole Edward Bernays namijenjenu mladim Hrvatima iz iseljeništva. Cilj je poticati njihov povratak, a ukoliko se odluče vratiti u zemlje u kojima su odrastali, stečenim znanjima i poznanstvima, pridonijet će brendiranju Lijepe naše.


- Iseljenici su najbolji promotori hrvatskoga turizma i to je ono što uvijek pridonosi, sve te neke lijepe priče o Hrvatskoj, hrvatskom turizmu, kulturi baštini, gastronomiji.. mnoge te priče su ispričane upravo kroz pero naših iseljenika i to je za nas jako bitno. Veselimo se kada nam bilo koji mladi student koji odluči vratiti se u Hrvatsku dođe jer on sa znanjem iz studija turizma može raditi kako u Hrvatskoj tako i u svijetu i dalje opet prenositi vrijednosti naše Hrvatske - kazala je pročelnica Odjela za turizam Edward Bernays University Collegea, doc. dr. sc. Katarina Miličević.


Na diplomskom studiju 'Upravljanje doživljajem u turizmu' dvoje stipendista učit će i o hrvatskoj kulturi, baštini i tradiciji. Upravo će ih to, uz kakvoću života u Lijepoj našoj, možda potaknuti da ostanu.


- Mislim da je važno pomoći ovim mladim ljudima u iseljeništvu koji su pokazali interes za svoj identitet da uče jezik i tako dalje, da se mogu ovdje i povezati s domaćim ljudima da se mogu umrežit, da im je omogućeno kao kod nas studij od dvije godine. Znači oni u te dvije godine uspjeti naučiti jezik, povezati se s ljudima, a tko zna možda netko odluči vratiti se u svoje zemlje odakle su došli, a netko će možda ostati i izgraditi svoj život ovdje. U svakom slučaju važno je da se razmjene iskustva i to znanje - dodaje prodekan za međunarodnu suradnju Edward Bernays University Collegea, Adrian Beljo.Bastian u Hrvatskoj radi kao instruktor raftinga na Mrežnici.

Bastian u Hrvatskoj radi kao instruktor raftinga na Mrežnici.

Foto: Privatna arhiva / HRT

Znanje je ključno u upravljanju turizmom, smatraju na Bernayjsu, a pokazala je to i pandemijska godina. Potreba ljudi za putovanjem nikada neće nestati, stoga bi se turizam trebao prilagoditi izazovima današnjice.


- Mi smo do sada dosta naviknuli da nam se turizam, ne želim reći događa, jer nam se on ne događa. U Hrvatskoj se sustavno upravlja turizmom zadnjih 70 godina, ali smo zapravo u ovoj pandemijskoj godini vidjeli koliko je zapravo teško i koliko puno znanja i energije treba da bi se turistička aktivnost, da bi se turističko gospodarstvo oporavilo i da bi se pokrenuo taj turizam i vratio tamo gdje bi svi željeli da on bude - dodala je profesorica doc. dr. sc. Miličević.


Svoju želju za kontinuiranim učenjem o turizmu Bastian je zahvaljujući stipendiji, ostvario. Proteklih šest godina obrazovao se i radio u području održivog turizma, a svoja znanja i iskustva rado želi podariti svojoj drugoj domovini.


- Ide pomalo, ide lagano, mislim da trebamo gledati profesionalnije na turizam, da razmislimo o turizmu u Hrvatskoj, da pričamo kako se radi u turizmu kroz dobru regulaciju i edukaciju. Trebamo biti više profesionalniji u turizmu u Hrvatskoj i imati više stručnih profesija. Osobno, meni je zanimljivo da Hrvatska živi od turizma, a nema puno profesija u turizmu - rekao je Bastian.


Program stipendiranja Hrvata iz iseljeništva istovremeno pridonosi porastu stručnjaka u najrazvijenijoj grani hrvatskoga gospodarstva i poticanju povratka mlađih naraštaja, koji svojim inozemnim iskustvima mogu pridonijeti razvitku Hrvatske. Model stipendiranja Visoke škole Edward Bernays i drugim obrazovnim institucijama mogao bi biti primjer za izgradnju veza između domovine i iseljeništva.


- Mislim da se Republika Hrvatska dovoljno trudi, ali da uvijek ima prostora za poboljšanje, mislim da moramo definitivno poraditi na tome. Mislim da je ova pandemija pokazala da se može i na različite načine povezivati. Sad imamo tehnologiju i možemo se povezati svakodnevno, što se tiče učenja jezika ili čak studija na daljinu, a i pandemija je pokazala da se može učiti i raditi bilo gdje u svijetu. Znači mogu raditi za kanadsku firmu ovdje iz Hrvatske, mogu studirati u Hrvatskoj, mogu jedan dio godine biti u Hrvatskoj, jedan dio vani, znači mislim da tu imamo puno opcija za budućnost - zaključuje Adrian Beljo.


Projekt stipendiranja, prvi je koji ta visoka škola provodi za pripadnike iz iseljeništva. Korak je to prema povratku, a možda i trajnom ostanku mlađih naraštaja hrvatskoga iseljeništva u domovini pradjedova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!