Glas Hrvatske

09:04 / 07.02.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Istra nudi stambeno rješenje za mlade

"Mlado" naselje

"Mlado" naselje

Foto: snimka zaslona / facebook

Istarska općina Bale ponudila je poticajni primjer kako pomoći mladim obiteljima – ponudila je parcele za gradnju kuća po cijeni od jedne kune. Pogodnosti nudi i općina Žminj.

- Javilo nam se nekih trinaest mladih obitelji, ali spremamo novu zonu, tako da ćemo uskoro opet imati na raspolaganju i uskoro opet idemo s natječajem - najavio je načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio. Dodao je kako su se većinom javili oni koji su iz Bala, ali ih je 30 posto stiglo iz drugih mjesta.


Pastrovicchio je rekao i da je ova općina prije deset godina pokrenula paket mjera za demografsku obnovu, pa tako obitelji dobivaju deset tisuća kuna za svaku novorođenu bebu, dok su jaslice i vrtić za svu djecu su besplatni. Kaže da je od ove godine besplatna i marenda za osnovnoškolce, kao i radne bilježnice te produženi boravak. Srednjoškolcima se sufinanciraju putni troškovi, a svi studenti imaju stipendije od 800, odnosno tisuću kuna.


- To su sigurno mjere koje doprinose da ljudi ostaju u mjestu i da se dosele novi i vjerujem da je to projekt koji se može kopirati na nivou cijele države - normalno, ako ima novca za to – izjavio je Pastrovicchio. Naglasio je kako se u njegovih 18 godina vođenja grada broj djece povećao sa 15 na 62, koliko ih je trenutno u vrtiću.


U "mladom kvartu" u Balama već je dvadesetak obiteljskih kuća, a nekoliko ih je trenutačno i u izgradnji. Tridesetak parcela ponudit će se i mladim obiteljima u Žminju, i to po dva modela. Jedan model će biti pravo ostvarivanja, odnosno prava gradnje na maksimalno 50 godina, dok je drugi model kupnja za jednu trećinu tržišne vrijednosti, rekao je Željko Plavčić, načelnik općine Žminj.


Nekoliko parcela bit će rezervirano za deficitarna zanimanja, a Plavčić najavljuje da će se to odnositi i na one koji nisu s područja općine.


(Izvor: dnevnik.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!