Glas Hrvatske

10:04 / 09.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Iseljeništvo i domovina

Marija Bistrica

Marija Bistrica

Foto: snimka zaslona / tz-marija-bistrica.hr

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva u srcu Hrvatskoga zagorja organizira dvodnevnu konferenciju "Iseljeništvo i domovina", kao nastavak prošlogodišnjeg četvrtog - virtualnog - izdanja Hrvatskog iseljeničkog kongresa.

Dvodnevna konferencija posvećena široj tematici iseljeništva službeno počinje sutra, 10. lipnja u Mariji Bistrici. Skup će pozdravnim govorom otvoriti državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, zatim državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske Željka Josić, načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički, rektor Hrvatskog nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici Domagoj Matošević, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, dr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić i organizator dr. sc. Marin Sopta, predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva te predsjednik Programsko-organizacijskog odbora konferencije Iseljeništvo i domovina.


U Mariju Bistricu dolaze eminentni stručnjaci, poduzetnici i javne osobe iz svijeta iseljeništva. Uoči konferencije, danas, 9. lipnja, u knjižnici i čitaonici Marija Bistrica održat će se Kulturna večer s predstavljanjem publikacije o odnosu domovine prema iseljeništvu i zbornicima s prethodnih kongresa Hrvatska izvan domovine. Istu večer, u povodu 20. obljetnice dolaska Janjevaca u Kistanje, otvorit će se izložba fotografija.


Sadržajan i bogat program sastavljen je od niza predavanja i panela o temama i problemima s kojima se iseljenici često susreću. Od izazova povratka u domovinu, poticanja ulaganja, prava na dopisno glasovanje, institucionalne podrške iseljenicima i njihovim potomcima do kulturnih pitanja poput očuvanja hrvatskoga identiteta, kreativnim industrijama te industriji zabave u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!