Glas Hrvatske

09:03 / 24.08.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Intervju: Vanda Babić Galić

Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić

Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić

Foto: Facebook / snimka zaslona

Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić sa Zadarskog sveučilišta, dopredsjednica Napretkova kulturnog centra u Zagrebu, članica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, s Josipom Križanovićem razgovarala je o događanjima na uzavreloj političkoj sceni u Crnoj Gori.

Odluka Skupštine općine Kotor o preimenovanju bazena vidno je uskomešala javnost, ali i zaoštrila odnose između RH i CG?


Tomu se ne treba čuditi. Kotorski vijećnici ostali su gluhi na sve zamolbe i upozorenja i s 22 glasa za i 1 suzdržanim dali pljusku svima: Kotoranima, Hrvatima, Crnogorcima, Republici Hrvatskoj, Europi, živim i stradalim logorašima. Potpuno bezobzirno, ne dajući mogućnost provjere niza navedenih činjenica oko uloge Z. Gopčevića u morinjskom stratištu vratili su sat trideset godina unatrag i u konačnici ponukali su nas da preispitamo koliko je njihova europska opredijeljenost iskreni put ili samo krilatica kojom žele uskočiti u vlak za Bruxelles i to bez važeće karte. Za sve postoji vrijeme i znati odabrati pravi trenutak znak je zrelosti kako u životu tako i u politici. Ovaj čin je nesmotren, nezreo, uvredljiv i namjeran, jer nakon toliko potrošenih riječi od strane naših institucija, zamolbi i razgovora, uopće razmatranje točke a kamoli ovakav omjer glasovanja (22 za!) nisu ništa do pokušaj bacanja rukavice u lice.


Što po Vama slijedi nakon reakcije MVEP RH?


Uslijedio je niz osuda institucija u RH, ali i u CG, posebno čelnika grada Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije, potom Vaterpolo saveza RH pa Udruga logoraša te svih nas koji smo iznijeli Domovinski rat na svojim plećima. S ovim se ne trguje i to vlastima u Kotoru i Crnoj Gori treba biti jasno.


Ministar Grlić Radman uputio je prosvjednu notu zbog krajnje neprihvatljive odluke kotorske Skupštine i naglasio kako ta odluka nikako nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom, ne pomaže im na njihovu europskom putu te kako će zasigurno imati posljedice po naše buduće odnose. Crna Gora je naš susjed, istaknuo je nedavno u medijima, no nažalost uočene su političke sličnosti s onim godinama kada je iz Crne Gore pokrenuta agresija na Dubrovnik i jug Hrvatske.


Ovakva reakcija MVEP-a i angažiranost ministra Grlić Radmana govori kako Vlada RH ne propušta niti dopušta manipuliranje s temeljnim vrijednostima i ciljevima RH u zajednici EU koja štiti ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokraciju te vladavinu prava, a posebno je osjetljiva na svoju manjinu koja je u suvremenu Crnu Goru utkala nemalu i vrijednu hrvatsku baštinu.


Dok razgovaramo prosvjedi su na Cetinju. Što se događa Crnoj Gori?


Dosta zbunjujuće je za sve one koji ne poznaju povijest Crne Gore, ali i nikad ostvaren zacrtan plan tzv "srpskog sveta" koji neke srpske kulturne i vjerske institucije imaju u svojim programima. Vrijeme im ne znači ništa do li čekanje trenutka u kojem će ga ostvariti. Nisu uspjeli 1991. kada su crtali granice kod Karlobaga. No, sve do sada učinjeno govori da to danas pokušavaju s Crnom Gorom, usustaviti je u svoju crtanku kao dio svoga korpusa i svesti je na njihovu plemensku zajednicu što je zastrašujuće ako smo svjesni stoljeća u kojem živimo i civilizacijskih vrednota koje crpimo.


Cetinje je prijestolnica, ono je glas potlačenog Crnogorca u vlastitoj državi i vrijeme je uspraviti se i reći dosta! Svaki Crnogorac ima dužnost prema svojoj državi, prema sebi i svojoj djeci obraniti svoje ime i djedovinu. Na koji način će to izboriti ne znam, ali imaju moju punu podršku. Davno sam rekla, brisanje identiteta je jednako okrutno kao i njegovo negiranje i to vrijedi za sve one kojima je bitak ugrožen. Katarza mora doći, a nakon nje sve se posloži i ima drukčiji sjaj.


(Centralna.ba)

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!