Glas Hrvatske

11:03 / 08.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Inicijativa za himnu hrvatskih pomoraca

Klapa Sv. Juraj HRM-a

Klapa Sv. Juraj HRM-a

Foto: Scardona / ustupljena fotografija

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je inicijativu da se pjesma "Plovit' se mora" klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice proglasi himnom hrvatskih pomoraca što su jednoglasno podržale brojne tvrtke i ustanove hrvatskog pomorstva, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva obrane.

"Pjesma „Plovit se mora“ sažela je dubinu ljubavi prema moru i plovidbi te dotaknula srca svih onih koji se bave pomorstvom", ističu na Fakultetu.


Glazbu i tekst potpisuje Tonći Ćićerić, dirigent orkestra HRM-a, aranžman Nenad Šiškov. Cijelu ovu pomorsku glazbenu priču zaokružio je i spot za čiju je režiju zaslužan Hrvoje Svalina. Snimke dronom djelo su Jerka Kalajžića, dok je snimatelj bio Zvonimir Ramić.


Poruku pjesme prepoznao je i Pomorski fakultet u Rijeci te pokrenuo inicijativu da se proglasi himnom hrvatskih pomoraca. Složile su se oko toga te dale svoju podršku brojne institucije, tvrtke i ustanove hrvatskog pomorstva, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva obrane.


Pjesma će se promovirati tijekom dvodnevnih događanja Pomorskog fakulteta u Rijeci, 24. i 25. svibnja ove godine, u velikoj dvorani Centra Gervais u Opatiji. Koncert Klape sv. Juraj i Orkestra HRM-a osim svečanog karaktera i promocije himne, imat će i humanitarnu notu s ciljem pomoći Klinici za dječju kirurgiju, KBC Rijeka (dječja bolnica Kantrida).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!