Glas Hrvatske

10:28 / 14.10.2021.

Autor: HRT

Iduće godine u Zagrebu - interaktivne skulpture 13 hrvatskih velikana

Izumiteljski turizam

Izumiteljski turizam

Foto: HTV / HRT

U Zagreb uskoro stiže nova turistička atrakcija. Skulpture 13 hrvatskih velikana bit će postavljene u užem središtu grada, bit će interaktivne i u sjedećem položaju kako bi s njima mogli popiti kavu. Riječ je o promociji hrvatske kulturne baštine i njezinih velikana, koji su za svojega života zadužili svijet.

Nikola Vudrag u ateljeu već izrađuje velikana Fausta Vrančića, prototip Nikole Tesle nalazi se u Zagrebu. Skulpture 13 hrvatskih velikana, koje izrađuju hrvatski i inozemni kipari, bit će postavljene na terasama ugostiteljskih objekata tik uz turističke rute.


- Ovaj Faust Vrančić će u desnoj ruci imati male ljude koji mu skaču s padobranom na draperiju, Nikola Tesla će imati prekidač u prstu kad mu dotaknete prst njemu počne svijetliti žarulja i na vrlo jednostavan, edukativan način će svi moći prepoznati i lik i djelo - kazao je Vudrag.


- Bit će jako puno zanimljivosti kao npr. kod Milke Trnine da je, legenda kaže, da je ona bila velika simpatija tvorničara čokolade te da je po Milki Trninoj sama čokolada dobila ime - rekao je Hrvoje Markešić, idejni začetnik projekta "Sit & Meet".


 Posjetitelji će tako, uz popularne "selfije", moći doznati sve o velikanima putem mobilne aplikacije, a cilj tvoraca ove ideje jest osvijestiti koliko je velikana koji su ostavili trag u svjetskoj povijesti iz ove naše male zemlje.


- Moći ćete vidjeti proširenu stvarnost svake skulpture tj. jednostavnim usmjeravanjem mobilnog telefona na samu skulpturu dobit ćete dojam da je ta skulptura oživjela u nekom svom formatu i nekoj svojoj ideji - kazao je Markešić.


- Na neki način ljudi će osvijestiti da Penkaline ili Tesline inovacije koristimo svaki dan - kazala je Paula Banić, voditeljica umjetničke kolonije.


Takve umjetnosti u svijetu gotovo i nema.


- Prvi je put umjetnost direktno, javna plastika, integrirana u "mooving" društva, znači nisu skulpture one herojske da stojimo pred ogromnim postamentima, nego su oni, kao što su i nekad bili, prvi među jednakima - rekao je Vudrag.


A skulpture tih prvih među nama bit će postavljene krajem ožujka sljedeće godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!