Glas Hrvatske

10:10 / 06.04.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatski lutkari iz Pečuha i Mostara na 24. Lutkarskom proljeću

(Foto: screenshot plakat)

(Foto: screenshot plakat)

Foto: - / -

Na međunarodnom susretu lutkara u Vukovarsko-srijemskoj županiji gostuje 20 kazališta iz Hrvatske i iseljeništva koja će izvesti više od 100 lutkarskih predstava i predstava za djecu i mlade.

Svečanost otvorenja 24. Lutkarskog proljeća održat će se u Starim Mikanovcima u Domu kulture, u ponedjeljak, 8. travnja, kad će Tvornica Kazalište lutaka iz Zagreba izvesti svoju hit predstavu "Tarzan".  

Uz sudionike iz cijele Hrvatske, na ovaj festival lutkarske umjetnosti dolaze gosti iz Hrvatskog kazališta Pečuh s predstavom "Drvo ima srce" te lutkarsko kazalište iz Mostara koje će izvesti predstavu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

U okviru bogatog programa, koji sadrži više od 100 lutkarskih predstava, u Gradskom muzeju Vukovar u ponedjeljak, 8. travnja, dodijelit će se posebne nagrade i priznanja zaslužnima. Poveljom "Zvonko Festini" za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva nagradit će se Zlatko Vicić, dok će u kategoriji za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva nagrada otići u ruke Ivi Nižiću.

Prije svečanosti dodjele, bit će otvorena spomen-izložba lutaka "Kazališne lutke Zlatka Boureka" u sjećanje na nedavno preminulog akademika. Tri dana kasnije, u sklopu Lutkarskog proljeća, održat će se 4. Susreti književnika za djecu i mlade na kojima će se dodijeliti nagrade "Tena i Tenica", za najbolji dramsko-kazališni tekst za djecu i mlade.

Predstave i popratni program održavat će se u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku te 23 općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!