Glas Hrvatske

10:52 / 04.01.2020.

Autor: Klara Špančić

Hrvatske naočale za dronove najbolje na svijetu

Naočale za dron. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

Naočale za dron. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

Foto: - / HRT

Priča o uspješnim startupovima i IT tvrtkama iz Osijeka sve se više širi. Prošle godine su na izvozu softvera - zaradili 230 milijuna kuna, a ove godine očekuju još bolje rezultate.

Među njima je i tvrtka Orqa čiji su djelatnici proizveli naočale za dronove, kažu najbolje u svijetu, a u razvoj njihovih tehnologija - uključili su se i ulagači iz inozemstva.

Njih trojica pokrenula su tvrtku za pružanje inženjerskih usluga,  a onda su odlučili stvarati svoje proizvode. Samo tri godine poslije imaju 30 zaposlenih i njihove su naočale za dronove najbolje na svijetu.

Izrada naočala za dronove. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

Izrada naočala za dronove. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

Foto: - / HRT

- Tehnologija koju razvijamo ide u smjeru tog doživljaja prisutnosti na nekom udaljenom mjestu u fizičkom smislu. Kao što imate VR naočale koje korisnika smještaju u virtualni svijet, naša tehnologija omogućuje korisniku da ima iskustvo bivanja na mjestu gdje nije fizički prisutan - ispričao je suosnivač i direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević.

Na godinu ih prodaju oko 700 u 50 zemalja, no taj će broj zasigurno biti i veći jer se za njih zanima obrambena industrija i javna sigurnost. S takvim idejama i znanjem mogli su otići bilo kamo, no odlučili su ostati u Osijeku u kojem, ističu, imaju iznimno dobru potporu lokalne zajednice.

(Foto: hrt.hr/ screenshot)

(Foto: hrt.hr/ screenshot)

Foto: - / HRT

Grad je uložio značajna sredstva iz EU fondova u izgradnju BIOS-a, poduzetničkog inkubatora, a u Osijeku postoji i jako dobar fakultet iz kojega izlaze jako dobri kadrovi. Pred ovim je poduzetnicima sjajna budućnost, mnogo planova a želja im je kaže Srđan "da toliko narastu da moraju zaposliti strance". Ovdje su, dodaje, zaposlili se što se da zaposliti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!