Glas Hrvatske

07:13 / 05.08.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Hrvatska se prisjeća velike pobjede

Hrvatska se prisjeća velike pobjede

Foto: HRT / HRT

Prije 27 godina, nakon četiri godine pod okupacijom pobunjenih Srba, vojno-redarstvenom operacijom Oluja oslobođena je gotovo petina ukupne površine Hrvatske. 

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija "Oluja" nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Idućega dana, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija "Oluja" je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Središnja svečanost u Kninu


Svečano obilježavanje započelo je budnicom ulicama Knina nakon čega se održala središnja svečanost na stadionu NK Dinara. Na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara organiziran je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Izaslanstva su položila vijence kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ na Trgu dr. Ante Starčevića.


Na stadionu NK Dinara pročitala se povjesnica VRO Oluja i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupilo je u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i 2 nestala.


Na kraju svečanosti, nastupila je akrobatska grupa “Krila Oluje” te su preletjeli helikopteri Oružanih snaga RH i policije. Misno slavlje u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!