Glas Hrvatske

12:18 / 29.03.2019.

Autor: Klara Špančić

Hrvatska ponovno pomaže: za liječenje djevojčice Mile potrebno gotovo 3 milijuna dolara

(Foto: privatni album/ radio.hrt.hr)

(Foto: privatni album/ radio.hrt.hr)

Foto: - / HRT

Liječenje male Mile Rončević znatno je skuplje nego što se očekivalo. U telefonskom razgovoru njezinom ocu Marinu Rončeviću iz bolnice su rekli da je cijena Milina liječenja gotovo 3 milijuna dolara. Novac u cijelosti treba uplatiti odmah.

Toliki iznos roditelji nisu očekivali, a naročito to da novac preba uplatiti odmah jer bolnica ne prihvaća plaćanje u ratama.

- Iako je liječenje eksperimentalno, u Americi se u kliničke studije besplatno mogu uključiti samo američki državljani, dok svi ostali plaćaju troškove terapije i istraživanja. Ovaj iznos za nas je, unatoč cijeloj našoj uloženoj imovini, pomoći brojnih ljudi, nažalost, nedostižan - rekao je otac Marin Rončević.

Dvogodišnja Mila Rončević već se godinu dana bori s teškim tipom leukemije AML M7. Nakon osnovne terapije prema europskim protokolima u riječkoj Dječjoj bolnici, bolest se vratila, a rani povratak AML-a i refraktorna leukemija, koju ima Mila, u ovome trenutku su u Europi neizlječive.

Svjetski lider u liječenju ove bolesti i presađivanju koštane srži s ovakvom dijagnozom i stanjem pacijenta je prof. Richard Aplenc iz The Children's Hospital of Philadelphia, koji koristi revolucionarne metode i potpuno novi pristup liječenju akutnih leukemija. Trenutno se liječenje akutne refraktorne AML leukemije, koju ima Mila, istražuje u Philadelphiji s vrlo povoljnim i obećavajućim rezultatima, a rezultati izliječenja su 60 posto.

Profesora Aplenca je, kao svjetskog autoriteta, preporučila pročelnica riječke dječje hematoonkologije prof. Jelena Roganović, i sama ugledna europska hematoonkologinja, koja prema obvezujućim europskim protokolima vodi liječenje male Mile godinu dana.

Gotovo 30 dokumenata već je poslano u bolnicu u Philadelphiji i čeka se odgovor. Prema preliminarnim predviđanjima, cijena bi mogla dosegnuti milijun dolara. Iz Philadelphije su potvrdili valjanost dokumenata i mogućnost izliječenja (na kojega pristaju) i najavili žurni odgovor.

- Kako je svaki dan presudan, mi smo paralelno pokrenuli humanitarnu akciju za prikupljanje novca jer prodaja dviju nekretnina koju realiziramo nije dovoljna - poručuju iz obitelji Rončević. Naša je molba da u okviru vaših mogućnosti i želja, uz pomoć obitelji, prijatelja i partnera, na posebno otvoreni račun u Banci Kovanica u Rijeci, uplatom pomognete izlječenje naše male Mile - stoji u otvorenome pismu koje je obitelj uputila javnosti.

Molimo sve da ovaj tekst proslijede i na adrese onih za koje bi možda mogli sudjelovati u pomoći. Uplate mogu obaviti fizičke i pravne osobe, uz obavezan upis razloga uplate. Pravnim osobama se pomoć do dva posto ukupnog prihoda priznaje kao trošak.

Pozivamo sve koji mogu izdvojiti koju kunu za pomoć maloj Mili da uplate koliko mogu i žele na HR3641330063110002644, na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno – "darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević". Svaka kuna je dobrodošla i svaka minuta je važna. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.

Izvor: radio.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!