Glas Hrvatske

11:58 / 02.07.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Hotel Dunav i Sinjska alka šampioni ruralnog turizma

Ukrasi ispred Vršilnice u Zaprešiću

Ukrasi ispred Vršilnice u Zaprešiću

Foto: Renato Šala / ustupljena fotografija

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" u srijedu je u jedinstvenom prostoru zaprešićke Vršilnice održana osma dodjela nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" najboljima u ruralnom turizmu iz cijele Hrvatske. Među pedesetak nagrađenih u sedam kategorija Veliko zlato osvojili su Iločki hotel Dunav i Sinjska alka.  

Uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane povelje te Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.


- U godini pandemije, razornih potresa, nezavidne gospodarske situacije bili smo u dvojbi treba li organizirati manifestaciju, no shvatili smo da krasne i vrijedne ljude u ruralnom prostoru ne smijemo zaboraviti kad im je najteže. Da nismo pogriješili dokazuje 125 prijava iz svih dijelova Hrvatske, sve redom sjajnih i radišnih ljudi i ovog puta se uistinu bilo teško odlučiti kome dodijeliti nagrade. Kako bismo ih potakli da i dalje nastave u istom smjeru, komisija je odlučila ove godine dodijeliti čak pedeset nagrada - rekla je organizatorica projekta Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge "Klub članova Selo".


Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Marijana Petir kazala je kako trebamo podupirati razvoj ekološke poljoprivrede koja pridonosi očuvanju ruralnog prostora i daje mu dodanu vrijednost.

- Hrvatska je zemlja slobodna od GMO-a, a tako želimo da ostane u budućnosti. Imamo dobro očuvan okoliš, više od polovice našeg teritorija zaštićeno je u različitim kategorijama zaštite prirode, a naš seljak hranu još uvije proizvodi na tradicionalan način. Nije lako živjeti na selu, nije lako baviti se poljoprivrednom, za to je potrebna ljubav, a jedino se računa ono što se radi iz ljubavi - zaključila je Petir.


Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poručila je kako ruralni prostor Hrvatske čuva autentičnosti i autohtonost, a njegova ljepota i bogatstvo ne odražavaju se samo u eno-gastronomiji, nego i u tradiciji, glazbi, bogatim nošnjama.


Dobitnicima su čestitali Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Svi su oni istaknuli veliki potencijal ruralnog prostora u kojem su najveće bogatstvo vrijedni ljudi.


(Izvor: ar-komunikacije.com)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!