Glas Hrvatske

08:00 / 09.05.2022.

Autor: Slavica Štefić

Glazbena radionica “Igram pjevam ne znam što”

Folklorna Skupina hrvatske kulturne Zajednice „Croatia Hamburg“

Folklorna Skupina hrvatske kulturne Zajednice „Croatia Hamburg“

Foto: ustupljena fotografija / -

HKZ “Croatia” Hamburg organizirala je trodnevni seminar za voditelje i članove folklornih i vokalnih skupina, društava i udruga pod nazivom “Igram pjevam ne znam što”.

Seminar je održan u Hamburgu, a vodio ga je mag. mus. Tomislav Habulin. Trodnevni seminar – radionica obuhvaćala je odabranu glazbenu i glazbeno – plesnu građu središnje Hrvatske Hrvatskih kulturnih područja Turopolja, Posavine i Moslavine. 


Mnogi od napjeva koji su bili  bili predstavljeni na ovoj glazbenoj radionici  zabilježeni su u  starim zbirkama iz 19. i početka 20. stoljeća kao i fonotekama i video zapisima u novije vrijeme. 


Tomislav Habulin, odgojitelj, pjevač, glazbeni pedagog, glazbeni producent i dirigent diplomirao na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, doktorand je Sveučilišta u Zadru iz područja Humanističnih znanosti smjer etnologija i antropologija.


Interes za tradicijsku kulturu pokazuje već u najranijoj mladosti kao član dječje folklorne skupine KUD-a “Koledo” iz Zagreba, a od 2000. godine ozbiljno pristupa proučavanju i pedagoškom radu na vokalnom izričaju hrvatske tradicijske glazbe.


Kao vokalni pedagog surađuje s brojnim ansamblima u okolici Zagreba i šire (KUD “Preporod” – Dugo Selo, FA “Sesvetska Sela”, FIS “Remete” – Remete, KUD “August Cesarec” – Brckovljani, FA “Šiljakovina” – Šiljakovina, KUD “Januševec” – Prigorje Brdovečko…). Kao orguljaš i voditelj crkvenih pučkih zborova djelovao je u župi Predragocjene Krvi Kristove u Kozari boku (1992. – 1993.) i Uznesenja B. D. Marije u Resniku (1999. – 2011.). Od 2011. obnaša dužnost titularnog orguljaša i zborovođe u Svetištu Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama.


Svoju svestranost u prezentiranju tradicijske kulturne baštine ostvaruje kao autor i koautor mnogih folklornih programa od kojih valja izdvojiti: ciklus koncerata marijanskih hodočasničkih pjesama pod nazivom O mila majko nebeska u izvođenju FA SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”, koji je zabilježen na istoimenom nosaču zvuka; Oj Savice, tija vodo ladna projekt kojim se obuhvaća folklorna tradicija stanovnika porječja Save, zatim Sva lica različitosti, koncert folklornih tradicija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj realiziranih u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba. 


Za glazbene projekte Oj Betleme Betleme, O mila majko nebeska i 6o Godina realizirane putem nosača zvuka u suradnji sa FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić nominiran je za diskografsku nagradu PORIN. 


Član je stručnog vijeća i stručnih povjerenstava za folklor pri Hrvatskom saboru kulture. Redovito sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima iz područja folkloristike. Kao glazbeni pedagog radi u OŠ Sesvetska Sela, a kao znanstveni novak pokriva područje etnomuzikologije fokusiran na crkveno pučko pjevanje kontinentalne Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!