Glas Hrvatske

08:42 / 25.11.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Gitarist Zlatko Josip Grgić oduševio Bečane

Gitarist Zlatko Josip Grgić

Gitarist Zlatko Josip Grgić

Foto: Snježana Herek / -

Mladi gitarist iz Zagreba Zlatko Josip Grgić (21), međunarodno poznat po nadimku “Torresov šaptač”, svojim virtuoznim koncertom u Starogradskoj vijećnici u Beču oduševio je ne samo probranu bečku publiku nego i glazbenu struku.

Ovacije, dugotrajan pljesak i povici “bravo”, najbolja su potvrda vrhunskog muziciranja ovog mladog hrvatskog glazbenika svjetske klase. Prema reakcijama publike, u kojoj je bilo i dosta austrijskih glazbenih znalaca, za Bečane je to bilo čarobno glazbeno putovanje kroz poznata djela najznačajnijih španjolskih skladatelja E. Granadosa, I. Albeniza  i J. Malatsa, kroz koja ih je proveo na svoj upečatljiv način mladi hrvatski umjetnik svojom virtuoznom svirkom na gitari. I to ne, na bilo kojoj gitari, nego na originalnim gitarama legendarnog Španjolca Antonia de Toressa iz 1863. i 1890. godine. Ove tzv. “nepobjedive” gitare su inače nacionalno blago Španjolske i Zlatko je zbog svog genijalnog sviranja, jedan od rijetkih koji je dobio jedinstvenu priliku svirati na njima. Otuda Zlatku Josipu nadimak “Torresov šaptač”. 

Potvrda da je njegov bečki koncert bio za pamćenje su i pohvale nekih bečkih glazbenih kritičara izrečene nakon koncerta. Nasmiješeni, ali šutljivi Zlatko Josip dobio je u nazočnosti svog oca, glazbenog pedagoga prof. Hrvoja Grgića, također gitarista iz klase poznatog austrijskog gitariste Lea Witoszynskyja, kojem je koncert bio posvećen, pregršt pohvala. “Kristalno čisti zvuk bez ikakvih šumova, impresivna  gitaristička tehnika, poigravanje s gitarom s puno romantike i lirskog izričaja itd.”.

Prof. Hrvoje Grgić

Prof. Hrvoje Grgić

Foto: Snježana Herek / -

Bečki koncert, čiji je pokrovitelj bilo hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji bio je ne samo sjajna promocija čarobnih zvukova Torresove gitare i Grgićevog muziciranja visokog profesionalnog dometa nego i Hrvatske u Austriji, koja može i mora biti ponosna na ovog mladog umjetnika velike glazbene budućnosti. Uz predstavnicu iz hrvatskog Veleposlanstva u Beču Katarinu Dorkin Križ, na koncertu je bila i predstavnica nadležna za kulturu iz španjolskog Veleposlanstva u Beču.

Koncert je organizirala Kulturna udruga “Riječ - boja -ton” iz Beča na čijem je čelu agilna Zagrepčanka iz Beča Jadranka Klabučar Gros, koja je uvodno zahvalila publici na odazivu predstavila život i dosadašnja postignuća mladog hrvatskog glazbenika.

Zlatko Josip Grgić i Jadranka Klabučar Gros

Zlatko Josip Grgić i Jadranka Klabučar Gros

Foto: Snježana Herek / -

- Hvala bečkoj publici na sjajnom prijemu. To mi mnogo znači. Jako sam ponosan da sam upravo ja dobio ovu jedinstvenu priliku da sviram na Torresovoj gitari i promoviram ju u Austriji i diljem Europe i svijeta - rekao je Zlatko Josip Grgić nakon koncerta.

Publika

Publika

Foto: Snježana Herek / -

I što na kraju reći nego čestitke Zlatku Josipu Grgiću na njegovom glazbenom umijeću, uz poziv bečkim Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima da opet navrate na Grgićev koncert polovicom prosinca u Beču i podrže ovog mladog gitarističkog genija iz Hrvatske.


(Izvorni tekst: Snježana Herek)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!